PUTIN ČEKA TRENUTAK KADA ĆE ZAPAD OKRENUTI LEĐA ZELENSKOM: Američka analiza otkriva da ove godine niko nije napredovao u Ukrajini, ali Moskvi TO ODGOVARA

Autor:

Svet

28.09.2023

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blato prouzrokovano jesenjim kišama će "podaviti" teške zapadnjačke tenkove.

PUTIN ČEKA TRENUTAK KADA ĆE ZAPAD OKRENUTI LEĐA ZELENSKOM: Američka analiza otkriva da ove godine niko nije napredovao u Ukrajini, ali Moskvi TO ODGOVARA

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Prošle zime, linija fronta u Ukrajini se nije mnogo promenila. Rusija je nameravala da zauzme celu teritoriju Donbasa, ali su njene trupe napredovale veoma sporo.

U svojoj kontraofanzivi, Ukrajina je postigla minimalan uspeh. Obimna i gusta minska polja i utvrđenja dovode do činjenice da je svaki napad izuzetno skup za Oružane snage Ukrajine.

Uprkos devetomesečnim krvavim borbama, manje od 1.300 kvadratnih kilometara teritorije promenilo je vlasnika od početka godine. Dugotrajni zastoj na bojnom polju mogao bi da dovede do slabljenja podrške Zapada Ukrajini.

Obe strane su godinu započele sa izuzetno ambicioznim ciljevima: Moskva je nameravala da preuzme kontrolu nad celom teritorijom Donbasa, a Ukrajina je želela da podeli ruske trupe na dva dela kroz napad na jugu.

Međutim, nijedna strana nije uspela da postigne ono što je želela. Posle devet meseci napornih borbi i velikih gubitaka, prva linija fronta se nije mnogo promenila.

Prema analizi koju je sproveo Njujork tajms na osnovu podataka Instituta za proučavanje rata, manje teritorija je promenilo vlasnika u avgustu nego u bilo kom drugom mesecu od početka sukoba. Iako je Ukrajina ostvarila manji dobitak na jugu, Rusija je u celosti uspela da zauzme malo više teritorije, uglavnom na severoistoku.

Duž cele linije fronta odvijala se tvrdoglava borba za svaki kilometar teritorije. Kijev nije ponovio brz napredak koji je uspeo da postigne u septembru prošle godine u regionu Harkova.

Ove godine Rusija i Ukrajina se suočavaju sa istim izazovima. Obe strane se na istoku bore za pozicije koje su ojačane pre nekoliko meseci, a u nekim slučajevima godine idu dalje. Iskusne vojnike i komandante koji su poginuli na početku sukoba zamenili su regruti koji često nemaju obuku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kijev nije ponovio brz napredak koji je uspeo da postigne u septembru prošle godine u regionu Harkova

Tokom kontraofanzive, Oružane snage Ukrajine napreduju sa velikim poteškoćama na otvorenim poljima juga zemlje. Oni se suočavaju sa ogromnim minskim poljima i kilometrima utvrđenih pozicija – rovovima, protivtenkovskim jastucima i betonskim barijerama – koje je Rusija podigla prošle zime kako bi usporila napredovanje Kijevske opreme i primorala Ukrajince na pozicije na kojima će lakše biti napadnuti.

Ako rezimiramo dostignuća obe strane, sada Rusija kontroliše oko 500 kvadratnih kilometara teritorija više nego početkom godine.

Prema rečima Marine Miron, eksperta za vojne studije na Kraljevskom koledžu u Londonu, umesto da traže brz napredak, ruske oružane snage sada izgleda više vole da se drže teritorija koje su već zauzele.

- Moskva nema šta da izgubi, ali ni ona ne ide napred - objasnila je ona.

Broj ruskih vojnika na bojnom polju je skoro tri puta veći od broja ukrajinskih vojnika. S obzirom na veličinu stanovništva, Moskva može sebi da priušti da dugo sprovodi odbranu - to je u njenom interesu.

- Cela strategija Rusa u Ukrajini sada je da se dozvoli Ukrajincima da upadnu na odbrambene pozicije, ubiju što više Ukrajinaca i unište što više zapadne opreme - dodala je Miron.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

"Moskva nema šta da izgubi, ali ni ona ne ide napred"

Danas Rusija kontroliše oko 18 odsto bivših teritorija Ukrajine, koja je veća u oblasti od teritorije Švajcarske. Govorimo o Krimu i delu teritorija na istoku, koje Moskva kontroliše od 2014. godine.

Usporavanje kontraofanziva predstavlja ogroman rizik za Kijev. Ako ne pokaže sposobnost da zauzme veće teritorije, podrška Zapada mogla bi da oslabi zbog nedostatka političke volje ili nevoljnosti da se još više opreme prebaci u Kijev, posebno imajući u vidu da će biti potrebno nekoliko godina da se sačeka nekoliko godina da nove zalihe oružja zamene stare.

- Rusija pokušava da sačeka trenutak kada će Zapad okrenuti leđa Ukrajini - objasnila je Miron.

Ukrajinske trupe nastavljaju da jurišaju na odbrambene položaje Rusije na jugu zemlje. U avgustu su uspeli da preuzmu kontrolu nad selom Rabotino, a u proteklih nekoliko dana uspeli su da svoja oklopna vozila vode pored glavne protivtenkovske odbrane u blizini Verbova, koje se nalazi oko 13 kilometara ka zapadu.

Međutim, Ukrajinci imaju sve manje vremena da naprave značajan pomak u svojoj kontraofanzivi. U oktobru će početi obilne kiše, a blato može postati ozbiljna prepreka za tešku vojnu opremu, kao što su nedavno dopremljeni američki Abrams tenkovi i britanski Čelendžeri.

- Kada blato počne, čelendžer od 75 tona će se jednostavno udaviti u njemu - objasnila je Miron.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading