STRAVIČNA PREDVIĐANJA BIVŠEG ŠEFA CIA: Izraelce u Gazi čekaju ZAMKE HAMASA, ne mogu se zamisliti teži uslovi borbe, biće im gore nego Amerikancima u Somaliji

Autor:

Svet

20.10.2023

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopnena vojna ofanziva izraelske vojske u Pojasu Gaze trajala bi godinama i dovela do užasnih borbi, rekao je general Dejvid Petreus, bivši šef CIA-e koji je učestvovao u ratovima u Iraku i Avganistanu, prenosi Politiko.

STRAVIČNA PREDVIĐANJA BIVŠEG ŠEFA CIA: Izraelce u Gazi čekaju ZAMKE HAMASA, ne mogu se zamisliti teži uslovi borbe, biće im gore nego Amerikancima u Somaliji

Foto: Tanjug/AP

Govoreći nakon brutalnih napada militanata Hamasa u Izraelu u kojima je ubijeno 1.400 Izraelaca, bivši direktor CIA je upozorio da bi kopnena invazija pokrenuta nakon kampanje bombardovanja na pojas Gaze „mogao da bude Mogadiš na steroidima veoma brzo“.

Petreus je rekao da će se izraelska vojska suočiti sa situacijom sličnom onoj u kojoj su se američke snage našle u glavnom gradu Somalije 1993. godine, kada su oborena tri helikoptera Black Havk, a preživeli su morali da budu spaseni u kopnenoj operaciji u kojoj je poginulo 18 američkih vojnika a 73 su ​​ranjena.

„Ako budu kreativni u odbrani kao što su bili u tom strašnom, varvarskom, neizrecivom napadu, onda ćemo videti samoubilačke napade, improvizovane eksplozivne naprave, biće zaseda, zamki, a urbano okruženje će, opet, praviti velike probleme“, rekao je Petreus.

Izraelska vojska (IDF) odgovorila je na napade Hamasa ovog meseca kampanjom vazdušnog bombardovanja gusto naseljene enklave, što je rezultiralo mnogim žrtvama palestinskih civila; Istovremeno, ID je sproveo nekoliko operacija kako bi pokušao da spase više od 200 talaca koje su militanti kidnapovali iz Izraela i odveli u Gazu.

Petreus je rekao da bi njegovo lično iskustvo vođenja armija angažovanih u brutalnim kampanjama protiv pobunjenika trebalo da posluži kao upozorenje ID-u ako izraelska vojska odluči da pokrene kopnenu invaziju.

„Teško je zamisliti teži kontekst od ovoga, a ja sam komandovao snagama u nekoliko velikih urbanih operacija“, rekao je Petreus. „Ne možete pobediti u protivpobunjenicima za godinu ili dve. Obično traju deceniju ili više, kao što smo videli u Iraku, kao što smo videli u Avganistanu“.

Bivši vojni vođa rekao je da je Izraelu potreban plan za obnavljanje osnovnih usluga, obnovu pojasa Gaze i uspostavljanje reda u regionu kada smatra da je bitka protiv grupe Hamas dobijena.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading