HAMASOVCI NAPADALI DROGIRANI SIROTINJSKIM KOKAINOM: Jurišali u euforiji, BEZ BOLA I STRAHA, u džepovima poginulih Izraelci pronašli KAPTAGON!

Autor:

Svet

20.10.2023

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi teroristi Hamasa koji su učestvovali u napadu 7. oktobra u južnom Izraelu imali su u džepu drogu poznatu i kao "siromašni kokain".

HAMASOVCI NAPADALI DROGIRANI SIROTINJSKIM KOKAINOM: Jurišali u euforiji, BEZ BOLA I STRAHA, u džepovima poginulih Izraelci pronašli KAPTAGON!

Foto: pixabay.com

Proizvedenu u Libanu i Siriji, drogu koriste i teroristi ISIS-a, piše La Stampa .  Izraelska vojska pronašla je tablete Kaptagon u džepovima militanata Hamasa ubijenih u napadu 7. oktobra. Mnogi pripadnici Hamasa koji su učestvovali u tom masakru progutali su Captagon, amfetamin proizveden u Libanu i Siriji i za koji se zna da ga koriste teroristi ISIS-a, navodi izraelski kanal Kanal 12, koji govori o tome da je izraelska vojska otkrila takve tablete u mestu masakra i u džepovima zatvorenika Hamasa:

 

„Pulule tog narkotika pronađene su u džepovima pripadnika Hamasa koji su poginuli u borbama. To je droga poznata i kao "sirotinjski kokain". Oni koji konzumiraju ove lekove imaju povećanu otpornost na umor, stanje euforije, više ne osećaju bol i strah. Takođe možda neće da jedu ili spavaju danima. Ovaj amfetamin se takođe može ubrizgati. Inače, u domovima napadača u Evropi pronađeni su špricevi sa tragovima Kaptagona.

 

Amfetamin je stimulans centralnog nervnog sistema koji izaziva visok krvni pritisak i tahikardiju. Efekti nakon oralne primene javljaju se nakon 30 minuta i traju mnogo sati, piše La Stampa.

Kaptagon se uglavnom proizvodi u Siriji i Libanu, a trgovci drogu šalju u Saudijsku Arabiju i zemlje Zaliva, glavne centre trgovine i potrošnje droge. European Drugs Monitor smatra da naoružane grupe povezane sa sirijskim režimom u Libanu, pa čak i u Siriji, igraju glavnu ulogu u trgovini ovom supstancom.

 

Široko rasprostranjena među militantima Islamske države, poslednjih godina je na Bliskom istoku generisala posao vredan 10 milijardi dolara godišnje. Upotreba amfetamina od strane terorista nije ništa novo, ali potvrda Izraela vraća mračne trenutke istorije u fokus.

 

Na primer, Hitlerovi vojnici su u velikoj meri koristili amfetamine, a na početku Drugog svetskog rata drogu su vojnicima delili vojni lekari. Izveštaj Der Spiegel-a navodi da je preko 35 miliona doza od 3 miligrama pervitina upakovano za nemačke kopnene i vazdušne snage između aprila i jula 1940. Uključujući i počinioce napada na Bataclan 2015. u Francuskoj, za njih se navodi da su bili drogirani Kaptagonom.

Šta je Kaptagon?

Kaptagon je jedno od trgovačkih imena za jedinjenje leka koje se zove fenetilin hidrohlorid. U Siriji danas, pilule koje se prodaju pod imenom Captagon sadrže manje fenetilina, aktivnog jedinjenja koje se nalazi u brendu Captagon. Umesto toga, pilule proizvedene u Siriji obično su koktel uobičajenih supstanci, uključujući kofein, amfetamin i teofilin. Formule se prilagođavaju prema raspoloživim resursima. Narkotičke pilule kojima se trguje u Siriji obično su ispisane polumesecom, znakom pravog Kaptagona. Međutim, u zemlji postoje dve vrste tableta Captagon: žute pilule nižeg kvaliteta i bele pilule većeg kvaliteta. Ovi drugi su skuplje i imaju tendenciju da se izvoze. Ova droga se naziva i "sirotinski kokain" jer je relativno jeftina.

 

Potrošnja kaptagona u Siriji postala je navika širom zemlje, gde je tableta imala uličnu vrednost između 0,50 i 1 dolar početkom 2021, prema lokalnim izvorima na koje se poziva COAR. Međutim, glavno strano tržište za Captagon je Arapsko poluostrvo – posebno Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – gde se koristi kao rekreativna droga. U bogatim državama Persijskog zaliva, cena pilula vrtoglavo raste na 20 dolara ili više. Jedna kaptagon pilula se može proizvesti po veoma niskoj ceni, a proizvodni pogoni su veoma mobilni. Sintetizacija leka zahteva malo opreme i samo rudimentarno hemijsko znanje. Pošto 5.000 tableta stane u kutiju za cipele tešku oko 1 kg, lek je izuzetno lako sakriti da bi se izvozio u ogromnim količinama.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading