OVAKO IZGLEDA "GAZA METRO": Složeni sistem tunela koji Hamas koristi za napade predstavlja OZBILJAN problem za vojnu ofanzivu Izraela (VIDEO)

Autor:

Svet

13.10.2023

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IDF pokušava da uništi ovaj obiman sistem otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

OVAKO IZGLEDA "GAZA METRO": Složeni sistem tunela koji Hamas koristi za napade predstavlja OZBILJAN problem za vojnu ofanzivu Izraela (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Dok se Izrael priprema za vojnu ofanzivu na Pojas Gaze kako bi se suprotstavio borcima Hamasa, suočava se sa značajnim izazovom: složenom mrežom utvrđenih podzemnih tunela Hamasa, finansiranih i snabdevenih od strane Irana, a izgrađenih od strane islamističkih organizacija.

To znači da, dok Izrael može sprovoditi vazdušne udare na Gazu, za efikasno razoružavanje organizacije može biti potrebna kopnena operacija koja uključuje stotine hiljada vojnika.

Otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine, Izraelske odbrambene snage (IDF) neprestano nastoje eliminisati ovaj obiman sistem tunela, često nazivan "Gaza Metro".

Jakov Amidror, bivši šef Nacionalnog saveta za bezbednost Izraela, naglašavao je za CNBC neophodnost kopnene ofanzive kako bi se pronašli članovi Hamasa unutar ovih podzemnih prolaza, uključujući njihova skrovišta i komandne centre.

Što se tiče potencijalnih uticaja na Palestince u tom području, Amidror je obećao da će izraelske snage ostaviti dovoljno vremena i mogućnosti za evakuaciju potencijalnih zona sukoba, prenosi britanski Ekspres.

Ovi tuneli, prostirući se kako kroz Gazu, tako i kroz izraelsku teritoriju, dugo su služili kao polazište za mnoge napade Hamasa. Tokom sukoba sa Izraelom 2014. godine, Hamas je koristio ove prolaze za prenos oružja, infiltraciju u jevrejsku državu, iznenadne napade na pripadnike IDF-a i povratak u Gazu.

Veruje se da je Hamas od tada proširio ovu mrežu tunela u anticipaciji budućih napada, što je potvrđeno događajima 7. oktobra.

Do 2013. godine, fokus mreže tunela se značajno prebacio ka ciljanju Izraela, sa najmanje tri tunela koji se prostiru ispod granice Izrael-Gaza, od kojih su dva bila natovarena eksplozivima.

Trenutno, ova podzemna mreža prostire se na desetine milja kroz Pojas Gaze, dosežući gradove poput Kan Jounisa, Jabalije i izbegličkog logora Shati, dok se takođe prostire i na izraelskoj teritoriji.

Hamas, zajedno sa drugim islamističkim grupama u Gazi, uključujući Islamski džihad u Palestini, tvrdi da su ovi tuneli od suštinskog značaja za odbranu i zaobilaženje strogih izraelskih graničnih kontrola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading