SDEROT, GRAD MRTVIH: Mesto na granici sa Gazom bilo je prvo na udaru Hamasa - EVO KAKO DANAS IZGLEDA, sa ulica se kupe tela poginulih (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor:

Svet

11.10.2023

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U subotu pre podne, strahovi stanovnika Sderota, grada koji se nalazi svega kilometar od Pojasa Gaze, umalo su se obistinili.

SDEROT, GRAD MRTVIH: Mesto na granici sa Gazom bilo je prvo na udaru Hamasa - EVO KAKO DANAS IZGLEDA, sa ulica se kupe tela poginulih  (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: Printscren Twitter @clashreport

Grupa boraca Hamasa upala je u grad i počela nasumice da puca po prolaznicima. Prema izjavama svedoka, ostalo je najmanje devet krvavih tela na autobuskoj stanici u ulici koja nosi ime po Menahemu Beginu, bivšem premijeru Izraela.

 

Napadači su zatim napali i nakratko zauzeli policijsku stanicu u Sderotu, što je pokrenulo talas spekulacija o tome šta se unutar zgrade zaista dogodilo. Izraelski izvori tvrdili su da su Palestinci u stanici ubili svih 20 policajaca koji su se tu zatekli.

 

Kada su izraelski vojnici ponovo preuzeli kontrolu nad stanicom, pronašli su tela deset palestinskih boraca. Izraelska vojska tvrdi da je potisnula palestinske borce iz grada dalje ka granici Pojasa Gaze. Najavljena je potpuna evakuacija 24 mesta koja se nalaze u tom području, što nagoveštava početak obimne vojne operacije i moguću novu invaziju.

 

"Ukoliko padne Sderot, pašće i Izrael", mantra je koju godinama ponavljaju Izraelci u gradu koji se nalazi svega kilometar od Pojasa Gaze. 

 

Na snimcima iz Sderota vide se tela mrtvih civila koja su na brzinu prekrivena komadima platna, te nekolicina zarobljenih i polugolih pripadnika Hamasa.

Sderot je grad na zapadu Negeva i bivši razvojni grad u Južnom okrugu Izraela. Prema podacima iz 2021. godine, imao je 30.553 stanovnika. Sderot se nalazi u blizini Gaze, pri čemu je najbliža tačka udaljena 840 metara.

 

Sderot je osnovan 1951. godine kao tranzitni kamp za izraelske imigrante, uglavnom iz Kurdistana i Irana. Izvorno je nazvan Gabim Dorot i u njemu je živelo 80 porodica. Kasnije je preimenovan u Sderot, kao simbolički pokazatelj brojnih aleja drveća posađenih u Negevu kako bi se suzbilo širenje pustinje i ulepšao sušni pejzaž.

 

Sredinom 1950-ih, grad je privukao mnoge Jevreje iz Maroka. Takođe su se počeli doseljavati i Jevreji iz Rumunije.

Grad se nalazi na samo jedan kilometar od Gaze i grada Beit Hanoun. Nažalost, grad je često bio meta raketnih napada iz Gaz1, što je ostavilo dubok trag na stanovnicima grada.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading