DVOSTRUKA PRETNJA! AMERIKA JAČA PODRŠKU IZRAELU: SAD šalju drugi nosač aviona u istočno Sredozemlje

Autor:

Svet

11.10.2023

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države su nedavno preduzele korake u pružanju podrške Izraelu u sukobu sa Hamasom, palestinskom militantnom grupom. Kao deo ove podrške, SAD su poslale nosač aviona “Gerald R. Ford” u istočno Sredozemlje. Ovaj nosač aviona je najnoviji i najnapredniji u američkoj mornarici.

DVOSTRUKA PRETNJA! AMERIKA JAČA PODRŠKU IZRAELU: SAD šalju drugi nosač aviona u istočno Sredozemlje

Foto: Printscreen YT/ Forces news

Pored toga, postoji mogućnost da SAD pošalju još jedan nosač aviona, “Dwight D. Eisenhower”, u istočno Sredozemlje. Ovaj nosač aviona je već bio planiran za raspoređivanje u blizini Evrope. Ako bude naređeno, “Dwight D. Eisenhower” bi mogao da stigne do istočnog Sredozemlja do kraja oktobra.

Ova potencijalna akcija bi poslala snažan signal Hamasu da američka vojska podržava Izrael. Retko se dešava da dva nosača aviona budu stacionirana u istoj oblasti5.

Važno je napomenuti da su ove akcije deo šireg napora SAD-a da pruže podršku Izraelu. Ovo uključuje pružanje dodatne vojne pomoći, kao što su sistemi za protivvazdušnu odbranu i municija. Predsednik SAD-a, Joe Biden, izjavio je da je američka vlada "spremna da ponudi sve odgovarajuće načine podrške vladi i narodu Izraela".

Podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Izraelu ima duboko ukorenjene istorijske i strateške razloge.

Istorija: Podrška SAD-a Izraelu datira još od kraja Drugog svetskog rata. Bivši američki predsednik Harry Truman bio je prvi svetski lider koji je priznao Izrael kada je stvoren 1948. godine1. Ova podrška je delimično bila rezultat ličnih veza, ali su postojala i strateška razmatranja koja su uticala na odluku.

Hladni rat: Neposredno nakon Drugog svetskog rata, Hladni rat između SAD-a i Sovjetskog Saveza počeo je da se formira. Bliski Istok, sa svojim rezervama nafte i strateškim vodenim putevima (poput Sueckog kanala), bio je ključno bojište za supermoćni hegemonijski uticaj.

Politički uticaj: Podrška SAD-a Izraelu takođe je ukorenjena u posleratnom periodu 1967. godine, kada je Izrael pobedio slabo vođene vojske Egipta, Sirije i Jordana i okupirao ostatak istorijske Palestine, kao i neke teritorije Sirije i Egipta. Od tada, SAD su delovale bezuslovno da podrže vojnu superiornost Izraela u regionu i da spreče neprijateljske akte protiv njega od strane arapskih nacija1.

Ekonomski faktori: SAD su Izraelu dale više od 260 milijardi dolara u kombinovanoj vojnoj i ekonomskoj pomoći od Drugog svetskog rata, plus oko 10 milijardi dolara više za doprinose sistemima za odbranu od projektila poput Gvozdene kupole.

Važno je napomenuti da ova podrška nije bez kontroverzi, a neki progresivni demokrati u Kongresu pozivaju na strožiji stav prema Izraelu u vezi sa njegovim vojnim napadima na Gazu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading