MOŽE LI IZRAEL DA ZAUZME GAZU? Vojna nadmoć neće biti dovoljna, čekaće ih pravi PAKAO! Smrt će vrebati svuda, od kanalizacije do krovova zgrada

Autor:

Svet

11.10.2023

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska se priprema za kopnenu invaziju na Gazu nakon što su teroristi Hamasa u subotu pokrenuli krvoproliće u Izraelu .

MOŽE LI IZRAEL DA ZAUZME GAZU? Vojna nadmoć neće biti dovoljna, čekaće ih pravi PAKAO! Smrt će vrebati svuda, od kanalizacije do krovova zgrada

Foto: Shutterstock

Dok više od 600 ratnih aviona napada Pojas Gaze, 360.000 rezervista i stotine tenkova gomilaju se na granici. Premijer Benjamin Netanjahu najavio je da Izrael nema drugog izbora osim da pokrene kopnenu ofanzivu u Gazi.

„Moramo da uđemo. Ne možemo sada da pregovaramo“ , rekao je izraelski lider američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Borbe između izraelske vojske i Hamasa su pratile sličan obrazac, sa kopnenim upadima tokom godina u različitim razmerama, a obično su im prethodia teška bombardovanja.

Republika

Foto: Tanjug,

 

 

Izrael je takođe koristio vazdušne snage, kopnenu artiljerije i mornaričku vatru u prvoj fazi kampanja kako bi gađao, kako kaže, vojnu infrastrukturu Hamasa, uključujući vladine zgrade, policijske stanice, obalne instalacije, objekte za obuku i domove visokih zvaničnika Hamasa.

Ali dok Izrael ima ogromnu prednost u pogledu veličine svoje vojske, tehnologije, sistema naoružanja i logistike, Hamas se tokom godina znatno prilagodio da iskoristi prednost gustog urbanog okruženja Gaze.

Kako će geografija uticati na borbu

Geografija Gaze je ograničena za izraelske operacije, i zbog toga, Izraelske odbrambene snage imaju tendenciju da koriste iste rute.

Postoje područja poljoprivrednog zemljišta u blizini prolaza Erez na krajnjem severu Gaze, oko Bureija, južno od grada Gaze, gde postoji greben koji gleda na centralnu Gazu, i istočno od Kan Junisa na jugu, gde se tenkovi i vozila mogu kretati mnogo lakše i zauzimaju vatrene položaje. Druga pristupna tačka je oko Filadelfijske rute u blizini Rafe na krajnjem jugu.

Izrael je u prošlosti koristio položaje koji gledaju na centralnu Gazu kako bi pokušao da prekine komunikaciju između grada Gaze i juga i drugih mesta kako bi podelio to područje.

Hamas i druge frakcije u Gazi su svesni da su to putevi koje izraelske snage mogu da koriste i da tu mogu biti prve linije odbrane u ovim oblastima, koje su takođe bile poprište teških borbi u prošlosti.

Kako se peščani krajolik pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi na mestima kao što su Džabalija i Bejt Lahija okrenuti su ka severu prema gradu Gaza, dok je glavni put sa severa na jug omeđen industrijskim zonama koje je Hamas koristio za odbranu u prošlosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Teren u centralnoj Gazi i istočno od Kan Junisa je otvoreniji, ali sela i više zgrade duž obližnjih puteva pružaju pokrivanje Hamasu.

Hoće li Izraelci ići u glavne gradove?

U prethodnim kampanjama, izraelske snage su se suočavale sa teškim napadima u pokušaju da napreduju u glavne urbane centre. Hamas i druge frakcije imaju protivtenkovske mine i protivtenkovske navođene rakete koje su efikasno koristili u kombinaciji sa minobacačkom vatrom.

Dok izraelska vojska ima iskustva u borbi protiv oklopnih transportera u palestinskim gradovima, ne samo na Zapadnoj obali tokom Druge intifade, sada se veruje da Hamas ima velike zalihe protivtenkovskih raketa Kornet koje su efikasno korišćene, uključujući Hezbolah u Libanu protiv izraelskih glavnih borbenih tenkova.

Islamistička grupa je takođe razvila bespilotne letelice napunjene municijom tipa koji se široko koriste u Ukrajini i koji mogu da bacaju bombe na vozila i trupe, što predstavlja novu pretnju.

Kako će Hamas odgovoriti?

Hamas ima višegodišnje iskustvo u borbi protiv izraelske vojske i postao je prilagodljiva i efikasna urbana snaga. Ima vođe sa borbenim iskustvom koji su upoznati sa izraelskim načinom ratovanja, neki od njih govore hebrejski i detaljno su proučavali izraelsku vojsku.

Republika

Foto: Tanjug,

 

 

Glavni problem za Izrael u bilo kakvom pokušaju kopnene ofanzive je to što će morati da se bori sa pripremljenim Hamasovim položajima, uključujući borbene tunele koji su se intenzivno razvijali tokom godina i u nekim slučajevima opremljeni komunikacionim sistemima.

Tamo gde su Hamasove tunelske mreže nekada bile skromne, njegovi inženjeri sada imaju značajno iskustvo u izgradnji dobro skrivenih podzemnih lokacija koje će se koristiti kao komandni centri i raspoređivanje boraca.

I dok je Izrael nekada imao jasnu prednost u nadzoru u Gazi, jeftini i lako dostupni civilni dronovi koje je kupio Hamas izjednačili su teren, omogućavajući im da posmatraju kretanje Izraela.

Može li Izrael povratiti Gazu?

Iako Izrael verovatno ima vojnu moć i hoće posle subotnjeg napada da povrati pojas Gaze, cena će verovatno biti visoka za izraelsku vojsku i palestinske civile, plus rizik za izraelske taoce.

Potpuna ponovna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i verovatno van izraelske dugoročne sposobnosti da njome upravlja, što sugeriše da će, ako Izrael krene u invaziju punog obima, njegov cilj verovatnije biti privremeni poraz Hamasa.

Republika

Foto: Tanjug,

 

 

„Rizici svojstveni bratoubilačkim pucnjavama“

Endrju Galer, bivši britanski oficir, sada analitičar privatne obaveštajne kompanije Džejn, opisuje „bojno polje od 360 stepeni gde je pretnja svuda“, od kanalizacije do krovova, podruma i lažnih plafona. Obezbeđivanje svake zgrade, potencijalne zamke, podrazumevaju mobilizaciju vojnika, postavljanje merdevina, užadi i eksploziva „i sve što je moguće pod paljbom“ , verovatno u mraku, objašnjava on.

„Postoje stalni rizici od bratoubilačke vatre“ vezani za rasejanje i pokretljivost boraca. I, „kao što je vek brojnih sukoba pokazao, upotreba artiljerije može da pogorša stvari “, kada ruševine postanu zaštita" objašnjava on.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading