OD PRINCEZE DO MAFIJAŠKOG BOSA: Živela je kao boginja, a onda je PALA NA DNO - sad su je švajcarske vlasti optužile za vođenje KRIMINALNE ORGANIZACIJE

Autor:

Svet

29.09.2023

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarske vlasti su optužile Gulnaru Karimovu, poznatu kao "uzbekistansku princezu", za vođenje međunarodne kriminalne organizacije koja je navodno oprala stotine miliona dolara. Karimova, ćerka pokojnog uzbekistanskog predsednika Islama Karimova, nalazi se u zatvoru u Uzbekistanu od 2019. godine, ali negira optužbe koje joj se stavljaju na teret.

OD PRINCEZE DO MAFIJAŠKOG BOSA: Živela je kao boginja, a onda je PALA NA DNO - sad su je švajcarske vlasti optužile za vođenje KRIMINALNE ORGANIZACIJE

Foto: www.profimedia.rs

Prema izveštaju Fajnenšl Tajmsa, Karimova (51) je optužena za krađu stotina miliona iz Uzbekistana, kao i za podmićivanje rukovodilaca i zvaničnika širom sveta. Švajcarske vlasti tvrde da je Karimova vodila organizaciju poznatu pod imenom "Kancelarija", sastavljenu od više od 100 legitimnih kompanija koje su navodno radile na pranju novca kako bi se njeni članovi lako obogatili.

 

Karimova je bila diplomata, ambasadorka u Španiji, predstavnica UN-a u Ženevi, ali i pop pevačica. Prema švajcarskim vlastima, ona je koristila svoj diplomatski status kako bi izbegla krivični progon, putujući svetom i promovišući svoj raskošan životni stil i slavne prijatelje.

 

Glavno središte navodne kriminalne organizacije bila je švajcarska kompanija "Zeromax", koja je prestala sa radom 2010. godine. Na računu ove kompanije, švajcarski istražitelji su otkrili sumnjive aktivnosti, uključujući milionske iznose potrošene na nakit i luksuzne medicinske tretmane. Karimova je navodno koristila sefove u banci Lombard Odier za smeštaj dijamanata i dragog kamenja vrednog milione dolara. Trenutno je oko 440 miliona dolara njene imovine zamrznuto u ovoj banci.

 

Iako su švajcarski tužioci tvrdili da je organizacija "Kancelarija" obavljala svoje kriminalne aktivnosti profesionalno, pridržavajući se obaveznih propisa i pribegavajući nasilju i zastrašivanju, advokat Karimove iz Ženeve, Gregori Manget, tvrdi da su optužbe neutemeljene. "Osporavamo teoriju o kriminalnoj organizaciji. Naša klijentkinja Gulnara Karimova držana je u pritvoru gotovo deset godina. Nema naznake koliko će još morati da provede u zatvoru u Uzbekistanu", izjavio je Manget.

 

Švajcarska je počela istraživati Karimovu nakon što je izgubila diplomatski imunitet nakon smrti svog oca 2016. godine. Pre toga, bila je stavljena u kućni pritvor 2013. godine nakon političkih promena u Uzbekistanu, a 2017. godine je osuđena za proneveru u svojoj domovini. Njeni advokati tvrde da je od tada bila mučena i da su joj uskraćena osnovna prava.

 

Iako se borba oko Karimovih optužbi nastavlja, švajcarske vlasti i dalje istražuju duboke veze ove kontroverzne "uzbekistanske princeze" sa međunarodnom finansijskom mrežom. Pratite naše izveštaje za najnovije informacije o ovom slučaju koji potresa svetsku javnost.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading