OPASNOST VREBA IZ NAJVEĆIH DUBINA TIHOG OKEANA: Misteriozni virus pronađen na dnu Marijanskog rova pretnja čovečanstvu?

Autor:

Svet

23.09.2023

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije otkriće u dubinama Marijanskog rova u Tihom okeanu izazvalo je uzbuđenje među naučnicima širom sveta.

OPASNOST VREBA IZ NAJVEĆIH DUBINA TIHOG OKEANA: Misteriozni virus pronađen na dnu Marijanskog rova pretnja čovečanstvu?

Foto: Shutterstock

Na impresivnoj dubini od 8.900 metara, istraživači su otkrili novi virus koji je postao predmet intenzivnog interesovanja naučne zajednice. Nazvan "vB_HmeY_H4907," ovaj virus pripada kategoriji bakteriofaga, organizama koji inficiraju i razmnožavaju se unutar bakterija.

Najvažniji aspekt ovog otkrića je dubina na kojoj je virus pronađen. Ovaj pronalazak postavlja nove standarde u istraživanju dubokomorskih ekosistema, otvarajući vrata za istraživanje mikroba koji preživljavaju u najekstremnijim uslovima na Zemlji. Marijanski rov, sa svojom dubinom od gotovo 11.000 metara, predstavlja najnižu tačku Tihog okeana i mesto gde se svetla nauke sada usmeravaju.

Iako je prva reakcija na ovo otkriće možda začuđujuća, istraživači veruju da ima dublje implikacije za naše razumevanje života u okeanima. Bakteriofagi poput "vB_HmeY_H4907" igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže i ekologije okeana. Oni regulišu veličinu populacije bakterija i oslobađaju hranljive materije, što je od vitalnog značaja za morski ekosistem.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Min Vang, pomorski virolog sa Kineskog univerziteta, izjavio je da je ovo najdublji poznati izolovani fag u svetskom okeanu. Njegove reči ukazuju na to koliko je važno ovo otkriće za nauku. Vang takođe ističe da ekstremna okruženja poput Marijanskog rova nude optimalne šanse za otkrivanje novih virusa, a ovo otkriće verovatno će poslužiti kao podsticaj za dalja istraživanja strategija preživljavanja virusa u ovim surovim i izolovanim sredinama.

Važno je napomenuti da novootkriveni virus, "vB_HmeY_H4907," ne predstavlja pretnju ljudima. Istraživači su nakon genomske analize uvereni da će ovaj virus verovatno biti široko rasprostranjen u okeanu. On ima sličnu strukturu kao domaćini bakterijske grupe halomona, koji su često prisutni u sedimentima i otvorima nalik gejzirima na morskom dnu.

Ovo otkriće nas podseća na složenost i raznolikost mikrobnog sveta koji obitava u najdubljim i najtajanstvenijim delovima naše planete. Istraživanje okeana i razumevanje ovih mikroba od suštinskog je značaja za očuvanje okeanskog ekosistema i razumevanje naše planete kao celine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading