BORKO IZGUBIO 4 KILA ZA 12 SATI! Stomačni virus urnisao građane Srbije: Povraćate i kad nemate šta!

Autor:

Vesti

16.09.2023

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbijom hara stomačni virus koji najviše pogađa decu i beba, ali ni stariji nisu pošteđeni. Tome je posvedočio Borko (47) koji je, nakon što se zarazio, izgubio čak 4 kilograma za 12 sati!

BORKO IZGUBIO 4 KILA ZA 12 SATI! Stomačni virus urnisao građane Srbije: Povraćate i kad nemate šta!

Foto: Shutterstock

- Ja ovo nisam doživeo nikad. Kap vode čim popijem - odmah povraćanje. Dehidriran sam, glavu ne mogu da držim na ramenima, užas. Povraćao sam 20 puta za 12 sati. Ne znam kakav je ovo virus - žali se Borko.

Kako kaže, virus ga je "urnisao" iako uopšte nije "nežnog" zdravlja.

Nemaš šta da povratiš, ali povraćaš

Sve je počelo kao blaga mučnina, onda ide dijareja, pa kreće povraćanje. Povraćanje se ne zaustavlja ni kada nemaš više šta da povraćaš. Vodu ako piješ, provocira novo povraćanje a ako ne, rizikuješ dehidrataciju. Ja sam napravio fiziološki rastvor od sode bikarbone, soli i šećera u litar vode jer su počeli grčevi, ali džaba, sve što uneseš povratiš, uključujući i lekove. Povraćanje je konačno stalo posle 12 sati i kada sam se izmerio shvatio sam da sam za to vreme izgubio 4 kilograma - priča zapanjeni Borko.

Virusu na meti deca

Pedijatar dr Saša Milićević istakao je da je u ovom periodu godine stomačni virus pravi probleme deci i hroničnim bolesnicima.

- Vreme je toplo, što dodatno utiče na pacijente da više dehidriraju. Naročito su ugrožene bebe jer 70 odsto organizma bebe čini voda, a čim gube vodu može nastati problem. Antibiotici tu ne pomažu, ali mora da se vodi računa da se taj stomačni virus ne pomeša sa stafilokokom, salmonelom, šigelom, kampilobakterijom. Njihova simptomatologija podseća na stomačni virus, ali treba da se uradi koprokultura kako bi se tačno utvrdilo o čemu se radi da bi se dobila adekvatna terapija - objašnjava dr Milićević za Blic.

Republika

Foto: Profimedia

 

Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija i ne bi trebalo koristiti ih za lečenje ove bolesti.

- Deca se, recimo, otruju hranom, sladoledom, nekim mesom koje je duže stajalo i onda dobiju simptome stomačnog virusa, a ne mora da znači da je to tako. Najvažnija razlika je da kod virusa češće bude temperatura, a kad su u pitanju bakterije retko kada, ali dešava se. Kod virusa se javljaju bolovi u rukama i nogama, javlja se malaksalost, nekada i konjuktivitis, nekada i simptomi slični gripu - dodaje sagovornik.

Kako ističe pedijatar, primećeno je da kada neko ima salmonelu i to duže traje, onda se pojavljuje kliconoštvo.

- Vrlo je važno da se ne jede jelo koje je podgrejano, jer ono ne sme dugo da stoji. Sada treba izbegavati i mešano meso, jer nekada se može desiti da se pojavi neka bakterija. Osobe koje se bave pripremanjem hrane ne smeju da imaju nikakve infekcije na rukama. Može da se prenese sa dece na roditelje, na braću, sestre, a naročito u vrtiću. Dodiruju igračke i često se desi da se to prenese prljavim rukama, kapljičnim putem, ali preko kontaminiranih igračaka - kaže za dr Milićević.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Simptomi

Simptomi stomačnog virusa su: mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura.

- Ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju - piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Najizraženiji su prvih nekoliko dana, posle čega bi trebalo da počnu da se smiruju. Virus može trajati i desetak dana. Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima.

Namirnice koje treba izbegavati

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd navedeno je da kod stomačnog virusa treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, mleko i mlečne proizvode.

Preventivne mere su jačanje imuniteta, unošenje dovoljno vitamina i minerala, sprovođenje higijenskih mera, češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo.

- Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući norma - savetuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading