U SRBIJI POSTAJE ČUPAVO, BROJ OBOLELIH U PORASTU! Nesigurna epidemiološka situacija zbog korona virusa - OVO JE CRNA TAČKA!

Autor:

Vesti

23.09.2023

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj obolelih od korone raste u celoj zemlji.

U SRBIJI POSTAJE ČUPAVO, BROJ OBOLELIH U PORASTU! Nesigurna epidemiološka situacija zbog korona virusa - OVO JE CRNA TAČKA!

Foto: shutterstock

Epidemiološka situacija zbog korona virusa u Vojvodini je nesigurna, ocenio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. S tim u vezi, u Institutu smatraju da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i posebno potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi i podizanju obuhvata vakcinacijom.

- Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 84 novih slučajeva. U Novom Sadu registrovano je 12 novih infekcija virusom SARS-CoV-2 - navodi se u jučerašnjem izveštaju Instituta.

Navode da je trenutno u Vojvodini 429 slučajeva obolevanja od korona virusa, od kojih je 57 u Novom Sadu.

Po poslednjem jučerašnjem izveštaju sa sajta covid19.rs, u poslendjih sedam dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više. Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437.

Po rečima stručnjaka, za sadašnju epidemiološku situaciju kriva je omikron, a od pre dve nedelje u našoj zemlji je zvanično prisutna i njegova podvarijanta Eris. On je dijagnostikovanana u Južnobačkom okrugu. 

Početkom nedelje koja je iza nas održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere. Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

- Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

- Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

- Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Foto: Tanjug/AP

 

Na nivou bolničkih ustanova:

- Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

- Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

- Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

- Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

- Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena - navodi Institut "Batut".

Republika

Foto: Shutterstock

 

Vakcinacija

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, ona se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

- Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija - napominje se u saopštenju Instituta "Batut".

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading