UDRUŽILE SE INFEKCIJE I POHARALE SRBIJU! Simptomi slični kovidu, ali nije kovid!

Autor:

Vesti

16.09.2023

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nekoliko virusnih infekcija hara trenutno Srbijom. Prate ih povišena temperatura do čak 39 stepeni, glavobolja, curenje sekreta iz nosa.

UDRUŽILE SE INFEKCIJE I POHARALE SRBIJU! Simptomi slični kovidu, ali nije kovid!

Foto: shutterstock

Lekari kažu da nam je imunitet slab, pa je samim tim i podložniji raznim infekcijama.

Kovid trenutno daje najblaže simptome, kaže Dr Biserka Obradović, ali da dolazi i do miksovanih infekcija, te da treba mirovati ukoliko imate bilo kakve zdravtsvene tegobe.

- Ovaj soj kovida zaista ide sa blagim simptima, može biti temperatura jedan dan, a može i bez toga. Uz sve to ide malaksalost i glavobolja, i to su sada neki najizražajniji simptomi kovida. Što se razlikovanja tiče kako bismo znali o čemu se konkretno radi, moramo se najpre javiti lekaru kako bismo uradili krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, gde se može videti da li je virusna ili bakterijska infekcija. Ako je virusna onda ćemo se testirati da vidimo da li je kovid, ili jednostavno lečiti se sedam dana, koliko je potrebno za kovid - kaže dr Obradović za Telegraf.

Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku

Ukoliko imate neke od simptoma, važno je napomenuti da nikako ne bi trebalo da ih lečite antibioticima na svoju ruku. Ako je posredi virusna infekcija, ovi lekovi vam neće pomoći, budući da su namenjeni za bakterijske infekcije.

- Lečimo se vitaminima, kao kod svake virusne infekcije, posle sedam dana možemo se vratiti na posao, ukoliko nije došlo do neke druge sekundarne infekcije koja može biti bakterijska i virusna. Još uvek je leto, još uvek nam se mašaju infekcije, tu je grupa adenovirusa. Oni daju dva simptoma a to su respiratorni i gastroenterološki. U svakom slučaju javimo se lekaru koji će preuzeti sve neophodne mere. Od svih simptoma koji se sada kod kovida su najslabiji - kaže dr Obradović.

Prof.dr Milorad Jerkan, direktor DZ Niš za isti portal kaže da može doći do ukrštanja infekcija, i da ne bi trebalo uzimati lekove na svoju ruku.

- Ukoliko neko ima simptome, važno je da miruje, da uzima pravu terapiju jer je izuzetno loše ako neko uzme antibiotike na svoju ruku, a ima virus, to je pogrešno. To ničemi ne vodi, jer se virusne infekcije tako ne leče. Zato je važno javiti se izabranom lekaru - kaže profesor Jerkan.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading