STOMAČNI VIRUSI NAM POKOSILI DECU! Prvo kreće povraćanje, pa i do 10 tečnih stolica dnevno, a OVO su uzročnici!

Autor:

Vesti

18.09.2023

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prestoničkim domovima zdravlja na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koji se javljaju zbog stomačnog virusa.

STOMAČNI VIRUSI NAM POKOSILI DECU! Prvo kreće povraćanje, pa i do 10 tečnih stolica dnevno, a OVO su uzročnici!

Foto: pixabay.com

U Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou bude 200 pregleda, a od tog broja se oko 30 odsto javi sa stomačnim tegobama. 

- Pored letnjih meseci kada imamo stomačne viruse infekcije i u jesenjim danima imamo nastavak stomačnih infekcija. Deca su se sa odmora vratila u kolektiv. Reč je o gastroenteritisu koji može zahvatiti od želuca do creva, a izazivaju ga virusi rota, adeno ili norovirus - rekla je za Tanjug Marija Golubović, ispred Doma zdravlja Savski venac. 

Republika

Foto: Shutterstock

 

Prema njenim rečima, kod nas je najčešća rota virusna infekcija creva. 


- Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Posle par dana počinju tegobe sa povraćanjem i blagom temperaturom. Povraćanje prestaju u prvih 48 sati. Tečne stolice se pojavljuju obično posle prestanka povraćanja i temperature. Broj stolica moze ići i preko 10 dnevno i praćene su grčenjem stomaka, sto je vrlo bolno i iscrpljujuće. U terapiji je bitna rehidracija i probiotik uz higijensko dijetski režim. U pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Savski venac podjednako su zahvaćeni kako predškolska tako i školska deca. Klinička slika je teža kod manje dece - rekla je Golubović. 

Broj pregleda u ambulanti po lekaru, kako je naglasila, je oko 50, što je 200 pregleda na dnevnom nivou, a od tog broja se oko 30 dosto javi sa stomačnim tegobama.

- Prevencija nastanka stomačnih infekcija jesu higijenske mere, jačanje imuniteta i primena probiotika sa promenom godišnjih doba - kazala je Golubović.

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading