MILIJARDERI U STRAHU OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Sastali se Mak, Zakerberg i šef Gugla

Autor:

Svet

14.09.2023

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni direktor Tesle Ilon Musk kaže da postoji „univerzalni konsenzus“ o potrebi da se reguliše veštačka inteligencija nakon što su se šefovi tehnoloških giganata okupili u Vašingtonu da razgovaraju o veštačkoj inteligenciji.

MILIJARDERI U STRAHU OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Sastali se Mak, Zakerberg i šef Gugla

Foto: Tanjug/AP

Sastanku su prisustvovali i Mark Zakerberg iz Mete i šef Gugla Sundar Pičai. Bivši i sadašnji izvršni direktori Microsofta, Bill Gates Satia Nadella, takođe su bili prisutni.

Jučerašnji sastanak sa američkim poslanicima održan je iza zatvorenih vrata. Sastanak je sazvao lider većine u Senatu Čak Šumer, a pozvani su bili čelnici tehnoloških giganata, ali zagovornici građanskih prava. AD Moć i prednosti veštačke inteligencije, kao i potencijalne opasnosti, predmet su velikog interesovanja naučnika širom sveta.

U maju je Sem Altman, izvršni direktor OpenAI, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, svedočio pred komitetom američkog Senata, opisujući potencijalne zamke nove tehnologije. „Mislim da ako ova tehnologija krene naopako, može da krene naopako... želimo da budemo jasni kada govorimo o tome“, rekao je Altman. „Želimo da radimo sa vladom da sprečimo da se to dogodi“, rekao je on.

Koje su opasnosti?

Postoje strahovi da bi tehnologija veštačke inteligencije mogla da dovede do masovnih otpuštanja, široko rasprostranjene prevare i da dezinformacije učini ubedljivijim nego ikad.

Kompanije za veštačku inteligenciju takođe su se našle na udaru kritika zbog obučavanja svojih modela na podacima preuzetim sa interneta bez dozvole ili plaćanja ljudima koji su kreirali podatke. „Mislim da bi trebalo da postoji regulatorno telo koje bi nadgledalo veštačku inteligenciju kako bi se osiguralo da ona ne predstavlja opasnost za javnost“, rekao je Mask za Bi-Bi-Si u aprilu.

"Potreban nam je sudija za AI"

On je na jučerašnjem sastanku u sredu rekao da želi neku vrstu „sudije“ za veštačku inteligenciju. „Mislim da ćemo verovatno videti da se nešto dešava. Ne znam u kom vremenskom roku niti kako će se tačno manifestovati“, rekao je on novinarima posle sastanka.

Zakerberg je rekao da bi Kongres „trebao da se pozabavi veštačkom inteligencijom kako bi podržao inovacije, ali i zaštitne mere“. On je dodao da „standard bolje postavljaju američke kompanije koje mogu da rade sa našom vladom na oblikovanju ovih modela o važnim pitanjima“.

Republikanski senator Majk Raunds rekao je da će Kongresu trebati vremena da reaguje. „Da li smo spremni da napišemo zakon? Apsolutno ne“, rekao je gospodin Raunds. "Još nismo u toj tački." Demokratski senator Kori Buker rekao je da su se svi učesnici složili da "vlada ima regulatornu ulogu", ali da će izrada zakona biti izazovna.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading