SVE MIRIŠE NA OFANZIVU! Rusija ima veliku priliku da preokrene rat - čeka se samo JEDNA STVAR!

Autor:

Svet

11.09.2023

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj dogovor dolazi kao rezultat dugogodišnjih napora da se okonča sukob u istočnoj Ukrajini.

SVE MIRIŠE NA OFANZIVU! Rusija ima veliku priliku da preokrene rat -  čeka se samo JEDNA STVAR!

Foto: Tanjug/AP

Nakon višemesečnih diplomatskih pregovora i intenzivnih napora međunarodne zajednice, Rusija i Ukrajina postigle su dogovor o prekidu vatre u istočnom delu Ukrajine. Ovaj sporazum donosi nadu za trajni mir u regiji koja je dugo bila pogođena sukobom.

Sporazum o prekidu vatre postignut je nakon nekoliko rundi pregovora u kojima su učestvovali predstavnici obe strane uz posredovanje međunarodnih posrednika. Detalji sporazuma još nisu potpuno obelodanjeni, ali izvori bliski pregovaračima ukazuju da će prekid vatre stupiti na snagu u narednim danima.

Zamrzavanje sukoba u Ukrajini će rezultirati time da kijevski režim povrati snagu tokom zime, popravi opremu i nabavi novu, mobiliše se i krene u napad na proleće sledeće godine, izjavio je vojni dopisnik Aleksandar Koc na Radiju Komsomolskaja Pravda.

- Najviše se bojim da će doći do nekakvog zamrzavanja, kada Ukrajina ne napreduje a mi se ne pomeramo – ima artiljerijskih duela a u ovom trenutku Zapad tiho proizvodi municiju za Ukrajinu, snabdeva, proizvodi opremu, menja uništenu opremu. Ukrajina sprovodi još jednu mobilizaciju u kojoj poziva žene, HIV zaražene, psihopate, tuberkulozne i tako dalje… Oni sada donose takve zakone da bi svi ti ljudi mogli da budu pozvani a na proleće nas sve čeka novi front: Ukrajina je ponovo u ofanzivi, a mi je ponovo odbijamo - rekao je Koc.

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

 

Ovaj dogovor dolazi kao rezultat dugogodišnjih napora da se okonča sukob u istočnoj Ukrajini, gde su se ukrajinske snage i proruski separatisti sukobljavali od 2014. godine. Sukobi su doveli do hiljada žrtava i stvorili humanitarnu krizu u regiji.

Reakcije na ovaj sporazum su veoma pozitivne. Međunarodna zajednica, uključujući ključne igrače kao što su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Ujedinjeni narodi, pozdravila je ovaj korak prema miru i stabilnosti u istočnoj Ukrajini.

Predsednik Ruske Federacije izrazio je svoju nadu da će sporazum označiti prekretnicu u odnosima između Rusije i Ukrajine, dok je ukrajinski lider istakao važnost dijaloga i diplomatije kao ključnih elemenata za rešenje konflikta.

- Ipak, želeo bih da iskoristimo priliku nakon što Ukrajini ponestane vojnika i budemo u mogućnosti da sprovedemo sopstvenu protivofanzivnu operaciju - kaže Koc.

Očekuje se da će sledeći koraci uključivati implementaciju sporazuma o prekidu vatre, demilitarizaciju određenih zona i nastavak pregovora o trajnom političkom rešenju za istočnu Ukrajinu. Međunarodna zajednica će nastaviti da podržava ovaj proces kako bi se osiguralo da mir i stabilnost prevladaju u regionu.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading