„ZNAMO DA ĆE 90 POSTO NAS UMRETI“: Sudbina rata u Ukrajini REŠAVA SE u blizini SELA od nekoliko stotina stanovnika, ide se na SVE ILI NIŠTA!

Autor:

Svet

10.09.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska kontraofanziva je ušla u svoj treći mesec i čini se da je dostigla svoj vrhunac. Ukrajinci su već bacili u borbu trupe iz elitne rezerve koje su, u idealnim uslovima, trebalo da budu angažovane posle, kada bi odbrana Rusa bila probijena.

„ZNAMO DA ĆE 90 POSTO NAS UMRETI“:  Sudbina rata u Ukrajini REŠAVA SE u blizini SELA od nekoliko stotina stanovnika, ide se na SVE ILI NIŠTA!

Foto: Twitter/TheStudyofWar, Tanjug/AP

Trenutno je napravljen samo tačkasti proboj u čuvenoj Surovikinovoj liniji, a ukrajinske trupe sada pokušavaju da manevrišu u izuzetno teškoj oblasti, koja se nalazi između sela Robotin i Verbove. Isto tako, Rusi su takođe bacili svoju elitnu rezervu padobranskih i pešadijskih jedinica u borbu. U osnovi, možemo reći da se u ovom perimetru od nekoliko kvadratnih kilometara odigrava sudbina cele kontraofanzive i – u velikoj meri – sudbina rata u Ukrajini, navodi Tajms.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

 

Posle tromesečne kontraofanzive, najvažnije ukrajinsko napredovanje – od 18 kilometara – napravljeno je na području fronta od Zaporožja, ka Melitopolju. Ovde su pre neki dan probili prvu liniju odbrane oko sela Robotin - naselja koje je pre rata imalo oko 500 stanovnika. 18 kilometara pređenih za 3 meseca. Zapadni obaveštajni stručnjaci su pesimistični: male su šanse da se postigne glavni cilj – Melitopolj, drugi po veličini grad u regionu posle Zaporožja. Prema vojnim ekspertima, Meltiopolj je vitalna strateška tačka za Ruse u takozvanom „kopnenom mostu“ između Krima i Donbasa. Ako Melitopolj padne, pašće ceo odbrambeni uređaj Rusa u okruženju.

U Donjeckoj oblasti, na paralelnoj osovini sa ukrajinskim napadom na Zaporožje, snage Kijeva su uspele da napreduju samo oko 9 kilometara i oslobode grad  koji se nalazio ispred glavne ruske odbrambene linije koju Ukrajinci još nisu uspeli da probiju u tom regionu .

Koliko je teško običnom vojniku saznajemo iz odgovora 23-godišnjeg ukrajinskog vojnika koji se bori na frontu Robotina: "Da biste mogli da se borite i da preživite, morate trčati za smrću i ne dozvoliti joj da trči za vama."

Prema pisanju Tajmsa , jurišna jedinica, čiji je deo i ovaj vojnik, sada ima 25 odsto svog početnog borbenog kapaciteta.

„Spreman sam da umrem. 90% nas će takođe poginuti“, priznao je mladi ukrajinski vojnik. „Da, napravili smo prvi proboj u odbranu Rusa, ali – dođavola! - po kojoj ceni?"

U ovom trenutku, čini se da su svi resursi koncentrisani na proširenje proboja u oblasti Robotine-Verbove i probijanje "linije Surovikin" ovde, kako bi se olakšalo napredovanje ukrajinskih trupa na jug prema Tokmaku (koji se nalazi na oko 30 km od Robotine) - a važno je logističko i drumsko čvorište u pravcu grada Melitopolja – koji je „velika nagrada“ i glavni cilj ukrajinskih trupa na ovoj pravci napada.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

 

 

Pitanje od milion poena je: koliko će trajati ukrajinska kontraofanziva? Tim pre što više od mesec dana postoje znaci da Ukrajinci počinju da gube dah. Već smo u septembru, stiže jesen, a sa njom i čuvena „rasputica“ (blato koje otežava vožnju po terenu, posebno oklopnim vozilima).

Ukrajinci osećaju da su probušili poklopac na konzervi, sada moraju da ga skinu Glavno ograničenje za Ukrajince u ovom trenutku je količina trupa koje su ostavili u rezervi i koliko dugo mogu da izdrže određeni broj žrtava koje Kijev smatra „prihvatljivim“ za postizanje cilja.

Sada, sa onim što svaka strana ima, igra se sudbina ukrajinske kontraofanzive. U zaključku, kijevske trupe moraju da stignu barem do Tokmaka da bi mogle politički da ostvare pobedu, bilo da je ona „etapna“. Osovina Tokmak je u ovom trenutku ključna i – štaviše – jedina na kojoj Ukrajinci imaju šansu da forsiraju i probiju „Surovikinovu” liniju ruskih utvrđenja.  Kada se jednom utvrde u Tokmaku, Ukrajinci mogu artiljerijom – posebno dalekometnim Himarsom – kontrolisati „kontinentalni koridor“ na osovini Melitopolj-Berdjansk-Mariupolj. Gađali bi mnogo preciznije i razornije logistiku i transportne koridore Rusa sa Krima, posebno u Hersonskoj oblasti – što bi dovelo do ruske trupe u ovom regionu u ozbiljnu opasnost od opkoljavanja i/ili izolacije.

Obrnuto, ako Ukrajinci više nemaju snage i sposobnosti da nastave kontraofanzivu i pređu preko odbrambenih linija pre Tokmaka, kontraofanziva se može smatrati neuspešnom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ukrajina ima dugoročne ljudske resurse, čak i ako Rusija ima, naravno, mnogo veće, ali tu je problem politički: da li će Kremlj imati hrabrosti da izvrši novu mobilizaciju, I tu dolazi do problema motivacije: čak i ako Ukrajinci imaju problema sa moralom (nije lako krenuti dalje nakon što ste imali oko 200.000 gubitaka, od kojih je oko 70.000 umrlo).  Važno je koje rezerve Ukrajinci, odnosno Rusi imaju SADA, jer se sada se, sa onim što svaka strana ima, određuje sudbina ukrajinske kontraofanzive. Suštinska stvar je koliko još brigada Kijev može da pošalje u borbu na Zaporoški front i koliko brigada Moskva može da pošalje na front. Sve se rešava SADA i OVDE.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading