ISPRAVKA - Snimci urušavanja zgrada u Maroku nisu povezani sa nedavnim zemljotresom u Maroku, već su dosta stariji

Autor:

Svet

09.09.2023

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je datuma 09.09.2023. godine objavio članak sa naslovom "KUĆE GRAĐENE OD BLATA NA MESTU SUDARA TEKTONSKIH PLOČA: Evo zašto je zemljotres u Maroku toliko RAZORAN, najviše žrtava se očekuje u PLANINSKIM SELIMA", koji je Raskrinkavanje.ba ocenilo kao prenošenje lažnih vesti.

ISPRAVKA - Snimci urušavanja zgrada u Maroku nisu povezani sa nedavnim zemljotresom u Maroku, već su dosta stariji

Foto: Tanjug/AP

Celu analizu portala Raskrinkavanje.ba možete da pogledate OVDE.

U vezi sa nedavnim zemljotresom u Maroku, portal Republika.rs preneo je fotografije i videosnimke sa društvene mreže "X", koji su navodno prikazivali urušavanje višespratnih zgrada kao posledicu tog događaja. Međutim, nakon provere, utvrđeno je da se ovi snimci nisu odnosili na nedavni zemljotres u Maroku, već su bili stariji snimci iz različitih vremenskih perioda.

Jedan od tih snimaka prikazivao je kolaps zgrade u Kazablanci, koji se dogodio godinama pre nedavnog zemljotresa. Drugi snimak, koji se takođe delio na internetu i u našem tekstu u vezi sa zemljotresom, takođe je bio stariji snimak dostupan na internetu barem od decembra 2022. godine.

Portal Republika izvinjava se svojim čitaocima što ih je doveo u zabludu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading