NEMCI ĆE MENJATI POL NA GODINU DANA?! Novi šokantan zakon - dovoljan je samo JEDAN PAPIR!

Autor:

Svet

23.08.2023

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reforma takođe ima za cilj sprečiti česte promene pola u dokumentima, tako da uključuje zabranu novih promena u roku od godinu dana od prve promene.

NEMCI ĆE MENJATI POL NA GODINU DANA?! Novi šokantan zakon - dovoljan je samo JEDAN PAPIR!

Foto: Izvor: Unsplash/ Akram Huseyn

Birokratska procedura koja se tiče promene pola u Nemačkoj trebala bi biti značajno pojednostavljena nakon što je nemačka vlada odobrila nacrt Zakona o rodnom samoopredeljenju. Aktivisti za prava LGBT osoba su ovu inicijativu pozdravili, dok je konzervativna opozicija izrazila kritiku.

Nemačka koalicija levog centra planira da reformiše trenutni sistem, koji se zasniva na Zakonu o transseksualcima iz 1980. godine. Trenutni sistem zahteva da pojedinci prođu lekarski pregled i često dugotrajni sudski proces kako bi promenili pol u svojim dokumentima. Prema novom zakonu, koji će biti predstavljen parlamentu, transrodne, interseksualne i nebinarne osobe će moći jednostavno da promene svoje podatke posetom lokalnom matičnom uredu.

Foto: Printscreen/kpn.rs

 

Reforma takođe ima za cilj sprečiti česte promene pola u dokumentima, tako da uključuje zabranu novih promena u roku od godinu dana od prve promene. Novi zakon ne postavlja opšte starosno ograničenje za promenu pola, osim za decu mlađu od 14 godina, gde će zahtev morati podneti roditelj ili staratelj.

Ministar pravde, Marko Bušman, izrazio je uverenje da će parlament usvojiti ovu reformu. On je odgovorio na zabrinutost kritičara da bi novi zakon mogao olakšati muškarcima pristup prostorima rezervisanim samo za žene, navodeći da zakon neće uticati na pravila unutar preduzeća.

Kritikujući novi zakon, Ginter Krings, član konzervativne CDU, istakao je da nacrt ne zahteva da deca prođu konsultacije pre promene imena i pola.

Navodi se da medicinske procedure za promenu pola neće biti obuhvaćene zakonodavstvom i da će biti regulisane važećim medicinskim standardima. Ova inicijativa odražava težnju Nemačke ka unapređenju prava i ravnopravnosti LGBT osoba.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading