OTKRIVENA NAJVEĆA PUTINOVA TAJNA: Protivnik rata u Ukrajini predao dokumente Amerikancima - evo šta je cilj do leta 2025!

Autor:

Svet

18.08.2023

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inženjeri u nekada užurbanom industrijskom čvorištu duboko u Rusiji bili su zauzeti planiranjem. Tim je imao tajni zadatak da izgradi proizvodnu liniju koja bi radila 24 sata dnevno i proizvodila dronove kamikaze.

OTKRIVENA NAJVEĆA PUTINOVA TAJNA: Protivnik rata u Ukrajini predao dokumente Amerikancima - evo šta je cilj do leta 2025!

Foto: Tanjug/AP

Penzionisani zvaničnik ruske Federalne službe bezbednosti zadužen je za bezbednost programa. Nekima od visokokvalifikovanih radnika zaplenjeni su pasoši da ne bi mogli da napuste zemlju. U prepisci i drugim dokumentima, inženjeri koristie kodirani jezik: dronovi su „čamci“, njihova eksplozivna punjena „odbojnici“, a Iran — zemlja koja je tajno pružala tehničku pomoć — „Irska“ ili „Belorusija“.

 

Ruski sporazum o oružju sa Iranom vredan milijardu dolara je zaživeo u novembru, 500 milja istočno od Moskve u regionu Tatarstan, u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga. Tu je postrojenje koje do leta 2025. treba da se napravi 6.000 bespilotnih letelica. Velika nova fabrika bespilotnih letelica mogla bi da pomogne Rusiji da sačuva zalihe precizne municije, da osujeti napore Ukrajine da povrati okupiranu teritoriju i dramatično unapredi poziciju Moskve u trci za pravljenje dronova koji karakterišu moderno ratovanje.

 

Dokumenti koji su procurili a do kojih je došao Vašington post pružaju nove informacije o saradnji dva neprijatelja Sjedinjenih Država a oni pokazuju stabilan napredak Rusije ka proizvodnji varijante iranskog jurišnog drona Šahed-136.

 

Dokumenti pokazuju da inženjeri postrojenja pokušavaju da poboljšaju iranske zastarele proizvodne tehnike, koristeći rusku industrijsku ekspertizu za proizvodnju dronova u većem obimu nego što je Teheran postigao i uz veću kontrolu kvaliteta. Inženjeri takođe istražuju poboljšanja samog drona, uključujući sposobnost napada u rojevima gde dronovi samo koordiniraju napad na metu.

 

Vašington post je navodno dobio dokumente od anonimne osobe uključene u rad u Alabugi, ali koja se protivi Putinovoj invaziji na Ukrajinu. Ovaj čovek je odlučio da razotkrije detalje proizvodnje u nadi da bi međunarodna pažnja mogla dovesti do dodatnih sankcija, koje bi mogle da ometu proizvodnju i brže dovedu rat do kraja.

„Ovo je bilo jedino što sam mogao da uradim da bar zaustavim, a možda i stvorim neke prepreke za realizaciju ovog projekta“, rekla je ta osoba, govoreći pod uslovom anonimnosti iz bezbednosnih razloga. "Otišlo je predaleko."

Dokumenti, koji datiraju od zime 2022. do proleća 2023., uključuju nacrte fabričkih spratova, tehničke šeme, kadrovsku evidenciju, memorandume dostavljene iranskim kolegama i prezentacije date predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije o statusu napora pod kodnim nazivom „Projektni čamac. ”

 

Njihovo obelodanjivanje otežava Iranu — koji je javno izjavio da je neutralan u ratu — da tvrdi da ne pomaže Moskvi da razvije sposobnost proizvodnje dronova u Alabugi.

 

Dok je Rusija napravila napredak u oblasti protivvazdušne odbrane i hipersoničnih projektila, njena vojska je zakasnila u tehnologiji bespilotnih letelica. Moskva je zato morala da se okrene Iranu, jednoj od retkih zemalja koje su spremne da joj prodaju vojnu opremu. Prošlog leta, Rusija je počela da prima tajne pošiljke iranskih bespilotnih letelica — mnogi od njih Šahedi. Ruska varijanta ove letelice je Geran-2.

Vladislav Vlasjuk, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kaže da su te bespilotne letelice mnogo jeftinije za proizvodnju u poređenju sa štetom koju uzrokuju, i to je problem“.

 

Rusija je u poslednja tri meseca napala Ukrajinu sa više od 600 dronova Šahed-136, prema proceni obaveštajnih službi koju je Kijev napravio u julu i koju je dobio The Post.

 

Sve je započelo ove godine, s timom koji je obnavljao rastavljene bespilotne letelice iz Irana. Trenutno su u drugoj fazi: sami proizvode karoserije vozila, opremaju ih iranskom elektronikom. Početkom iduće godine postrojenje će početi da gradi bespilotne letelice koristeći ruske materijale i komponente.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading