DOK UKRAJINCI GINU, ON BROJI DOLARE: Serhij Pašinski najjači ukrajnski trgovac oružjem - za mnoge je OPASAN KRIMINALAC ali njegove veze za Kijev su NEPROCENJIVE!

Autor:

Svet

14.08.2023

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvim nedeljama rata u Ukrajini, kada je ruska vojska koja je napadala Kijev, ukrajinskoj vladi je bilo potrebno oružje, i to brzo. Zato je Ministarstvo odbrane obavilo očajnički telefonski poziv.

DOK UKRAJINCI GINU, ON BROJI DOLARE:  Serhij Pašinski najjači ukrajnski trgovac oružjem - za mnoge je OPASAN KRIMINALAC ali njegove veze za Kijev su NEPROCENJIVE!

Foto: Printscren Facebook Dangerous investments.Ukraine

Na drugom kraju linije bio je Serhij Pašinski, bivši poslanik koji je godinama nadgledao vojnu potrošnju, a veći deo vremena proveo je pod istragom zbog sumnje za korupciju. Početkom rata je živeo u političkom egzilu na svom seoskom imanju, ostavljen po strani od predsednika Volodimira Zelenskog zbog obećanja da će iskoreniti korupciju.

 

„Izađite na ulicu i pitajte da li je Pašinski kriminalac“, rekao je Zelenski na nacionalnoj televiziji 2019. „Garantujem vam da će od 100 ljudi, njh 100 reći da je zločinac.“

 

Ali gospodin Pašinski je imao veze sa biznisom sa oružjem i, što je možda važno, znao je kako da deluje. U vladi, to ga je učinilo izvorom skandala. Tokom rata, to ga je činilo neprocenjivim, piše u opširnoj reportaži Njujork tajms.

Osamnaest meseci kasnije, otkrila je istraga Njujork tajmsa, kompanija vezana za g. Pašinskog postala je najveći privatni dobavljač oružja u Ukrajini. Kupuje i prodaje granate, artiljerijske granate i rakete preko transevropske mreže posrednika. Kompanija, Ukrainian Armoured Technologi, prijavila je svoju najbolji rezultat u prošloj godini, sa ukupnom prodajom preko 350 miliona dolara, u odnosu na 2,8 miliona dolara godinu pre rata.

A gospodin Pašinski je ponovo pod istragom, a ukrajinske vlasti istražuju cene ukrajinske oklopne tehnologije i njegovo poslovanje. 

 

Pašinski i mreža koju je izgradio pokazuju deo ukrajinske ratne strategije o kojem se malo raspravlja. U ime slanja oružja na prvu liniju fronta, vaskrsle su ličnosti iz teške ukrajinske prošlosti i poništene su, barem privremeno, godine antikorupcijske politike. Vladini zvaničnici su prestali da stavljaju dobavljače na crnu listu onih koji su opljačkali vojsku.

 

Sada administracija Zelenskog se obraća za pomoć nekome koga je označila kao zločinca, sa zahvalnošću kupuje oružje i istovremeno ga istražuje.

Istraga Tajmsa širom Evrope pokazuje kako se to dogodilo i kako je politika Ukrajine, podigla cene i omogućila sticanje profita.

Mreža gospodina Pašinskog, na primer, kupuje oružje, a zatim ga prodaje, pa ga ponovo kupuje i ponovo prodaje, prema poverljivim ugovorima i vladinim dokumentima koje je dobio Tajms, zajedno sa intervjuima sa više od dvadesetak sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika i ličnosti iz industrije oružja.

Sa svakom transakcijom cene rastu — kao i profit saradnika gospodina Pašinskog — sve dok krajnji kupac, ukrajinska vojska, ne plati najviše. Veliki deo novca koji pokreće ovaj sistem dolazi od evropske pomoći, kaže jedan zvaničnik. Ali evropski i američki zvaničnici ne žele da razgovaraju o Pašinskom, iz straha da ne idu na ruku ruskim pričama da je ukrajinska vlada beznadežno korumpirana i da mora da bude smenjena.

Privatno, međutim, kažu da je ponovno pojavljivanje ličnosti poput Pašinskog jedan od razloga zašto američka i britanska vlada kupuju municiju za Ukrajinu, a ne prosto predaju novac.

 

Pašinski, koji je šef ukrajinske trgovinske grupe za industriju oružja, poriče da ima bilo kakav finansijski interes u poslovanju sa oružjem. Na papiru je u pravu. Ali u Ukrajini dokumenti ne odražavaju uvek stvarnost.

 

Ukrajinska vojska se u velikoj meri oslanja na municiju sovjetskog kalibra. Za snabdevanje su potrebne mreže koje imaju gospodin Pašinski i njegov tim.

G. Pašinski je negirao da je pregovarao o takvim poslovima a teške optužbe i skandale pripisao ruskim kampanjama dezinformacija.  Što se tiče televizijskih primedbi gospodina Zelenskog pre mnogo godina, „Predsednik je jednostavno napravio grešku“, rekao je. „On je takođe čovek koji može pogrešiti.”

Činilo se da je era Pašinskog završena. Sa ruskim trupama koje su se gomilale na ukrajinskoj granici u januaru 2022. g. Pašinski je video priliku. Činilo se da je rat neizbežan, a Ukrajini je nedostajalo oružje. Velike NATO isporuke tek treba da počnu, a zemlji je očajnički bila potrebna municija sovjetskog kalibra. Najvažniji dobavljač, Bugarska, odbila je prodaju direktno Ukrajini iz straha da ne uznemiri Rusiju.

To je gospodina Pašinskog učinilo posebno vrednim, kažu zvaničnici. "Ukrajinska oklopna tehnika" je imala veze u Bugarskoj. Tamo je kontakt gospodina Pašinskog bio broker po imenu Kalojan Stanislavov. Njih dvoje su se poznavali preko jednog litvanskog političara koji je osuđen po optužbama za korupciju, prema vladinim dokumentima i poslovnim saradnicima.

G. Stanislavov je uspeo da natera bugarske fabrike da daju prioritet njegovim porudžbinama. U jednom od najvećih proizvođača, rekao je saradnik, gospodin Stanislavov je početkom prošle godine kupio skoro sav raspoloživi barut, ostavljajući konkurente da se muče.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pošto Bugarska nije dozvolila prodaju municije direktno Ukrajini, ukrajinska oklopna tehnologija sklopila je dogovor sa 70-godišnjim poljskim posrednikom Andžejem Kovalčikom. Dobio je papire u kojima je lažno navedena Poljska, a ne Ukrajina, kao krajnji kupac, pokazuju dokumenti o poslu.

Zapisi pokazuju da je oružje od bugarskih proizvođača išlo gospodinu Stanislavovu; zatim poljskom posredniku; zatim na ukrajinsku oklopnu tehniku; i konačno ukrajinskoj vojsci. Podaci o otpremi za jedan posao pokazuju da je ukrajinska avio-kompanija prevezla 265.000 funti raketa, granata i granata iz Bugarske u Poljsku za isporuku u Ukrajinu.

Sa svakim korakom cene su rasle.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading