RUSI LETE NA MESEC! Moskva lansirala svemirsku letelicu "Luna 25" - planiraju da slete na južni deo Zemljinog satelita, evo i zašto!

Autor:

Svet

11.08.2023

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letelica "Luna-25" ima masu od 1,8 tona i planirano je da provede najmanje godinu dana na površini Meseca, prikupljajući uzorke i vršeći različita istraživanja.

RUSI LETE NA MESEC! Moskva lansirala svemirsku letelicu "Luna 25" - planiraju da slete na južni deo Zemljinog satelita, evo i zašto!

Foto: Tanjug/AP

Rusija je uspešno lansirala svoju prvu lunarnu svemirsku letelicu "Luna-25" nakon gotovo pet decenija, označavajući značajan korak u istraživanju svemira. Lansiranje je izvršeno sa kosmodroma "Vostočni", a letelica se očekuje da će sleteti na Mesec do 23. avgusta, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Lansiranje letelice je izvršeno pomoću rakete "Sojuz 2.1b", a ovaj događaj predstavlja prvi ruski lunarni projekt od 1976. godine. Letelica "Luna-25" ima masu od 1,8 tona i planirano je da provede najmanje godinu dana na površini Meseca, prikupljajući uzorke i vršeći različita istraživanja.

 

Sovjetski svemirski program ima bogatu istoriju u istraživanju Meseca. Iako je američki astronaut Nil Armstrong postao poznat kao prva osoba koja je hodala po Mesecu 1969. godine, Sovjetski Savez je imao svoje prethodne uspehe. Sovjetska letelica "Luna-2" je 1959. godine postala prva svemirska letelica koja je stigla na površinu Meseca, dok je misija "Luna-9" 1966. godine izvela prvo meko sletanje na Mesec.

 

 

Ova ruska lunarna misija ima posebno značenje zbog svog planiranog sletanja na južni pol Meseca. Ovaj deo Meseca do sada nije bio cilj sletanja nijedne svemirske misije. Iako je sletanje na južni pol izazovno zbog grubog terena, to bi moglo da donese dragocena otkrića. Posebno se ističe potencijalno otkriće leda na tom području, koje bi moglo da posluži za ekstrakciju goriva i kiseonika, kao i za obezbeđivanje vode za buduće svemirske misije.

Sve veći broj zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kinu, Indiju, Japan i Evropsku uniju, posvećuje pažnju istraživanju Meseca. Iako su neki projekti nailazili na izazove, poput japanskog sletanja koje nije uspelo prošle godine ili neuspešne izraelske misije 2019. godine, istraživački duh i težnja ka razumevanju svemira i dalje ostaju snažni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading