AMERIKA GLEDA I NE VERUJE! Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili prvu zajedničku vojnu vežbu!

Autor:

Svet

06.08.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Falkon Šild 2023, koji će predstavljati zajedničku obuku vazduhoplovnih snaga za dve zemlje, održaće se u Sinđiangu na severozapadu Kine.

AMERIKA GLEDA I NE VERUJE! Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili prvu zajedničku vojnu vežbu!

Foto: Shutterstock

Kineske oružane snage održaće prve vojne vežbe sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Kini ovog meseca dok se Vašington i Peking bore za uticaj u Zalivu.

Falkon Šild 2023, koji će predstavljati zajedničku obuku vazduhoplovnih snaga za dve zemlje, održaće se u Sinđiangu na severozapadu Kine, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane u ponedeljak, „prema godišnjem planu i konsenzusu koji su postigli Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE)".

U saopštenju se dodaje da obuka ima za cilj da produbi pragmatične razmene i saradnju između dve vojske i unapredi međusobno razumevanje i poverenje, iako je dato malo detalja o obimu vežbe. Ministarstvo odbrane UAE nije odgovorilo na zahtev Breaking Defense za komentar od objavljivanja.

Analitičari su za Breaking Defense rekli da je teško reći šta zajednička vežba znači za odnose Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je teško to ne pročitati kao „poruku“ SAD, čak i ako su to najavili samo Kinezi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kineska vojska, Ilustracija

 

- Ovo je prilično nesrećan razvoj događaja jer izgleda da UAE pokušavaju da pokažu SAD da imaju mogućnosti. Ali vrlo je verovatno da ovde ima manje nego što se na prvi pogled čini -  rekao je za Breaking Defense Dejvid Des Roš, vanredni profesor u Centru za bezbednosne studije Bliskog istoka i južne Azije.

Penzionisani kuvajtski pukovnik i analitičar odbrane Zafer Al Adžami slažu se sa ovom kontatacijom.

- Pridruživanjem vežbi sa Kinom, UAE šalju drugu poruku SAD. Ujedinjeni Arapski Emirati uveravaju da još uvek imaju izbora u upravljanju bezbednošću na najbolji način koji mogu da smisle - rekao je on.

Prva poruka, kako je rekao, stigla je u maju kada su UAE rekli da se povlače iz pomorskog aranžmana predvođenog SAD, iako su američki zvaničnici to tada osporili.

Bez obzira da li je to signal Vašingtonu ili ne, približavanje UAE u oblasti odbrane Kini nije najmanje evidentno u odbrambenim emisijama u zalivskoj državi, gde su kineske firme značajno učestvovale ne samo sa svojim odbrambenim platformama već i u istraživanju i razvoju odbrambenih sistema koje su dve zemlje razvile kroz laboratoriju za nauku i tehnologiju Kine i Emirata (CEST), zajednički projekat UAE International Golden Group and Norinco.

Na UMEKS 2022, izložbi i konferenciji bespilotnih sistema UAE, država Zaliva potpisala je sporazum o nabavci 12 školskih aviona L-15 od kineske Nacionalne aero-tehnološke korporacije za uvoz i izvoz, uz mogućnost povećanja količine na 36.

Republika

Foto: Profimedia

Vojska UAE, Ilustracija

 

Sa njegove tačke gledišta, Mohamed Baharun, generalni direktor B'hutha, centra za istraživanje javne politike sa sedištem u Dubaiju, rekao je da su vežbe deo strateškog partnerstva UAE sa Kinom, ali je umanjio njihov veći geostrateški značaj.

- UAE su kupili odbrambenu opremu i dele globalne pretnje sa Kinom. To je razlog zašto bilo koje dve zemlje izvode - rekao je on, napominjući da su UAE nedavno takođe izveli zajedničke vežbe sa Indijom i Južnom Korejom. 

Lokacija vežbe bi takođe mogla da izazove zabrinutost u Vašingtonu jer je u pitanju Sinđang, gde je američka vlada utvrdila da je u toku genocid nad muslimanskim Ujgurskim stanovništvom.

- Činjenica da bi rukovodstvo muslimanske zemlje učestvovalo u vojnim vežbama u ovoj zemlji pod takvim okolnostima pomaže Kini da normalizuje takvo ponašanje, čak i dok briše drevnu muslimansku kulturu - prokomentarisao je Des Roš.

Što se tiče vrste opreme koja učestvuje u vežbi, Des Roš je predvideo da se bilo kakva američka ili evropska oprema verovatno neće pojaviti, pošto zapadne prestonice imaju ograničenja krajnje upotrebe u pogledu upotrebe njihove opreme čak i nakon prodaje.

- Najverovatniji scenario je da će u ovim vežbama biti korišćeni samo avioni kineske proizvodnje koje su nabavili UAE — kao što je bespilotna letelica Ving Long. Ving Long je u upotrebi od 2011. godine i nosi kineske rakete vazduh-zemlja i bombe. Verovatno će to biti uvežbano u Sianđiangu - zaključio je on.

Kineski državni Global Tajms sugerisao je da će novonabavljeni L-15 takođe biti uključeni. List, pozivajući se na kineske analitičare, navodi da bi, kako se „vojne veze između Kine i UAE nastavljaju razvijati, moglo doći do više zajedničkih vežbi i dogovora o oružju“, možda će sledeće biti u UAE.

Jedan od analitičara u izveštaju Global Tajmsa rekao je, parafrazirajući list, „Kina ne planira da popuni takozvani vakuum moći koji su SAD ostavile na Bliskom istoku, već pojačava saradnju sa zemljama u regionu, poštujući njihov nezavisni razvoj i pomaže u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti.”

(Republika/Novosti)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading