HAOS U VELIKOJ BRITANIJI! Demonstranti se popeli na krov kuće Rišija Sunaka - evo šta mu poručuju (VIDEO)

Autor:

Svet

03.08.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će premijer provesti desetak dana u inostranstvu na Zapadnoj obali

HAOS U VELIKOJ BRITANIJI! Demonstranti se popeli na krov kuće Rišija Sunaka - evo šta mu poručuju (VIDEO)

Foto: Facebook/greenpeaceuk

Četvoro aktivista Grinpisa popela su se danas na krov kuće Rišija Sunaka da protestuju protiv njegove podrške velikom proširenju bušenja nafte i gasa u Severnom moru, javlja "Daily Mail".

Demonstranti su se popeli na vilu vrednu dva miliona funti u Ričmondu, u severnom Jorkširu, i ogrnuli je u, kako su opisali, 200 kvadratnih metara "uljano-crne tkanine".

U isto vreme, još dvoje aktivista razvila su transparent sa natpisom "Riši Sunak – Profit od nafte ili naša budućnost?" ispred kuće.

Republika

Foto: Facebook/greenpeaceuk

 

 

Sunak nije na imanju nakon što je juče otišao na porodični odmor u SAD sa suprugom Akšatom Murti i njihovim ćerkama Krišnom (12) i Anuškom (10).

Očekuje se da će premijer provesti desetak dana u inostranstvu na Zapadnoj obali i posetiće Diznilend u Kaliforniji - ostavljajući Olivera Daudena zaduženog za Veliku Britaniju.

Foto: Facebook/greenpeaceuk

 

 

Protest je usledio nakon ovonedeljnog zaveta Sunaka da će "iskoristiti" mogućnosti u Severnom moru, pošto je obećao da će se zalagati za industriju nafte i gasa.

Britanski premijer je potvrdio da će 100 novih dozvola dobiti zeleno svetlo i nagovestio podršku kontroverznom razvoju Rouzbanka zapadno od Šetlanda.

Ali Filip Evans, aktivista za klimatske promene Grinpisa u Velikoj Britaniji, rekao je danas: "Očajnički nam je potrebno da naš premijer bude klimatski lider, a ne klimatski palikuća."

"Baš kao što šumski požari i poplave uništavaju domove i živote širom sveta, Sunak se obavezuje na ogromnu ekspanziju bušenja nafte i gasa."

"Čini se prilično srećnim što će zapaliti planetu ako može da postigne nekoliko političkih poena sejući podele oko klime u ovoj zemlji. Ovo je neverovatno cinično."

"Sunak je čak spreman da plasira stari mit o novoj nafti i gasu koji pomaže običnim ljudima koji se bore sa računima za energiju kada dobro zna da to nije istina."

"Više bušenja u Severnom moru koristiće samo naftnim gigantima koji od toga mogu zaraditi još više milijardi, delom zahvaljujući ogromnoj rupi u Sunakovom sopstvenom porezu na neočekivane prihode."

Foto: Facebook/greenpeaceuk

 

 

"Stručnjaci su jasni – ne možemo sebi da priuštimo novu naftu i gas, a industriji fosilnih goriva sigurno nije potrebna još jedna ruka pomoći u uništavanju klime."

"Ono što nam treba je čist, pristupačan energetski sistem za 21. vek. Vreme je da Sunak bira između profita 'Big Oil'-a ili naše budućnosti na planeti pogodnoj za život", rekao je on.

Izvor iz Dauning Strita rekao je za "Daily Mail": "Policija je prisutna. Ne izvinjavamo se što smo zauzeli pravi pristup da obezbedimo našu energetsku bezbednost, koristeći resurse koje imamo ovde kod kuće, tako da se nikada ne oslanjamo na agresore poput Putina za našu energiju. Takođe ulažemo u obnovljive izvore energije i naš pristup podržava hiljade britanskih radnih mesta."

Protest je usledio nakon što je Sunak rekao da je očekivao da će ga njegove ćerke koje su svesne klimatskim promenama ispratiti planove da "maksimizira" rezerve nafte i gasa u Velikoj Britaniji.

Premijer je rekao da je uveren da može da ih pridobije svojim argumentom da Velika Britanija može da dostigne neto nulu do 2050. dok nastavlja vadi fosilna goriva.

On je juče za LBC radio rekao da devojke, Krišna i Anuška, nisu "eko-ziloti" i da su "otvorene za razumne, praktične argumente".

Njegovi komentari su usledili dok su ga ispitivali o odluci da dodeli više od 100 novih dozvola za vađenje nafte i gasa u Severnom moru, zbog čega se suočava sa sve većom reakcijom zbog navodne izdaje klimatskih obećanja.

Planove su kritikovali aktivisti za klimatske kampanje, opozicione stranke, pa čak i vodeći zeleni konzervativci zbog straha da će uticati na misiju Velike Britanije da smanji emisije gasova staklene bašte.

Sekretar za energetsku bezbednost Grant Šaps sastao se juče u Dauning Stritu sa čelnicima industrije kako bi razgovarali o odluci vlade da investira u domaće izvore energije, uključujući obnovljive izvore, nuklearnu energiju i podršku severnomorske nafte i gasa.

Iz Dauning Strita su naveli da je Sunakov odlazak u SAD prvi put od 2019. godine, kada je postao glavni sekretar Ministarstva finansija, da je uzeo odmor sa svojom porodicom.

Njegovi prethodni pokušaji da ode na odmor u inostranstvo bili su ograničeni događajima. Putovanje na Ibicu prošlog septembra prekinuto je posle samo 15 sati smrću kraljice Elizabete Druge.

Planirao je da provede Božić 2021. u Kaliforniji sa svojom porodicom sve dok slučajevi omikron soja koronavirusa nisu počeli da rastu u Velikoj Britaniji, što ga je primoralo da odustane od plana za odmor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

03.08.2023 22:02

Е сад ћете видети како се ДЕМОКРАТСКИ тазрачунава са противницима државног интереса. Да којим случајем имају литијума, охохохохо...