POZNATA LETNJA DESTINACIJA USKORO NA METI URAGANA?! Šok prognoza meteorologa - turistima izdato POSEBNO UPOZORENJE!

Autor:

Svet

02.08.2023

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ističu da će se ekstremni fenomen uragana sve češće javljati u Španiji.

POZNATA LETNJA DESTINACIJA USKORO NA METI URAGANA?! Šok prognoza meteorologa - turistima izdato POSEBNO UPOZORENJE!

Foto: Tanjug/AP

Svake godine, od 1. juna do 30. novembra, meteorološki stručnjaci se suočavaju sa sve većim izazovom - formiranjem uragana u Atlantskom okeanu.

Nedavno su stručnjaci izrazili zabrinutost zbog porasta temperature mora u Španiji, što bi moglo biti ključni faktor za stvaranje ovih opasnih meteoroloških pojava.

Prema portalu Juroviklinjuz, rast temperature mora može povećati rizik od uragana u regionu. Tri ključna sastojka za formiranje uragana su topla mora iznad 25 stepeni Celzijusa, visoka vlažnost u vazdušnoj masi iznad mora i nedostatak smicanja - kada različiti vetrovi duvaju u različitim pravcima i intenzitetom kako se visina povećava.

Iako istorijski gledano, Španija nije imala mnogo uragana, rast temperature mora povećava rizik od ovih ekstremnih meteoroloških pojava. Iberijsko poluostrvo nalazi se na geografskoj širini gde su temperature mora niže nego u tropima, a suvi vetrovi iz Sahare smanjuju vlažnost životne sredine.

Međutim, u poslednje vreme, povećanje temperature mora u Španiji izaziva sve veću zabrinutost među stručnjacima.

Podaci od 24. jula pokazuju da je temperatura mora dostigla 28,4 stepena Celzijusa, prema Evropskoj službi za klimatske promjene Kopernikus (C3S).

Stručnjaci ističu da će se ekstremni fenomen uragana sve češće javljati u Španiji, prateći nedavne vremenske pojave kao što su toplotni talasi, oluje ili jakie kiše. Ova situacija izaziva zabrinutost među građanima i naglašava potrebu za praćenjem promena klime i ozbiljnim pristupom u suočavanju sa sve češćim i intenzivnijim meteorološkim ekstremima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading