OBJAVLJEN DOKUMENT FBI DOUŠNIKA: Ukrajinski tajkun predsedniku SAD i njegovom sinu MORAO da isplati 10 MILIONA DOLARA

Autor:

Svet

21.07.2023

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Republikaski senator Čak Grasli objavio je dokument FBI doušnika u kojem se navodi da je ukrajinski oligarh isplatio 10 miliona dolara američkom predsedniku Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru.

OBJAVLJEN DOKUMENT FBI DOUŠNIKA: Ukrajinski tajkun predsedniku SAD i njegovom sinu MORAO da isplati 10 MILIONA DOLARA

Foto: Tanjug-AP

Vlasnik gasne kompanije "Burisma Holdings" Nikola Zločevski rekao je 2016. godine doušniku Federalnog istražnog biroa da je bio "primoran" da Bajdenovima uplati po pet miliona dolara, piše Njujork post.

"Zločevski je prokomentarisao da je, iako je Hanter Bajden glup, a njegov pas pametniji, morao da zadrži Hantera u odboru Burisme kako bi sve bilo u redu", navodi se u dokumentu FBI iz juna 2020. godine.

Ukrajinac je dodao da su mu i Hanter i Džo navodno rekli da mora da zadrži mlađeg Bajdena u odboru svoje kompanije. Zločevski je tokom razgovora sa američkim doušnikom rekao da ima 17 snimaka razgovora sa Bajdenima, kao i mnoge poruke i dva dokumenta koji potkrepljuju njegove optužbe.

Prema njegovim rečima, ti dokazi pokazuju da je on "na neki način bio primoran da Bajdenovima plati kako bi osigurao da ukrajinski generalni tužilac Viktor Šokin bude otpušten".

Dodao je da nikakva sredstva nije poslao "velikom momku" (Big guy), odnosno Džou Bajdenu, rekavši da će istražiteljima biti potrebno 10 godina kako bi pronašli nezakonite transfere novca.

Bajden je javno 2018. godine priznao da je iskoristio milijardu dolara kako bi primorao Šokina da ode sa funkcije generalnog tužioca, što se i dogodilo u martu 2016. godine, navodi američki list.

Zaposlenje Hantera Bajdena u kompaniji "Burisma" bilo je glavna vest u SAD 2019. godine kada je tadašnji predsednik Donald Tramp opozvan jer je vršio pritisak na ukrajinske vlasti da istraže Bajdenove. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading