NAŠA VRATA SU UVEK OTVORENA: Šef britanske tajne službe pozvao Ruse "koje muči savest" da ŠPIJUNIRAJU ZA MI6

Autor:

Svet

19.07.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef MI6 Ričard Mur je danas rekao da je britanska tajna obaveštajna služba "uvek otvorena" za regrutovanje Rusa nezadovoljnih vlašću Vladimira Putina.

NAŠA VRATA SU UVEK OTVORENA: Šef britanske tajne službe pozvao Ruse "koje muči savest" da ŠPIJUNIRAJU ZA MI6

Foto: AP Matt Dunham

On je rekao da su Rusi, koje "muči savest" zbog ruske invazije na Ukrajinu, dobrodošli u službu.

"Pozivam ih da urade ono što su drugi već uradili u proteklih 18 meseci i pridruže nam se. Naša vrata su uvek otvorena", poručio je Mur tokom govora na događaju u Pragu koji je organizovao "Politiko".

On je dodao da će se prema njima postupati uz diskreciju i profesionalizam, kao i da će "njihove tajne uvek biti bezbedne kod nas".

Mur je, komentarišući ukrajinsku kontraofanzivu, rekao da je u pitanju "teška situacija", ali je poručio da je optimista da će ofanziva uspeti, preneo je AP.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

On je dodao da je vlada ruskog predsednika Putina opterećena "podmitljivošću, svađama i nesposobnošću". Glavni britanski obaveštajac je naveo da je pobuna paravojne grupe "Vagner" razotkrila "neumoljivo propadanje nestabilne Putinove autokratije".

Mur je optužio Rusiju da koristi "Vagner" kao "polugu" za sprovođenje imperijalizma u Africi. Govoreći o Kini, šef MI5 je otkrio da njegova agencija sada posvećuje "više resursa Kini, nego bilo gde drugde". Istovremeno, naglasio je da linije komunikacije sa Pekingom moraju ostati otvorene, jer se bez Kine ne može rešiti nijedan međunarodni problem.

Mur je, tokom govora, ukazao na rastući uticaj veštačke inteligencije (AI) u obaveštajnoj službi, poručivši da AI može da pomogne, ali ne i da zameni ljudsku inteligenciju.

"Neki su se pitali da li će AI ukinuti obaveštajne službe poput moje. U stvari, verovatnije je da se dogodi suprotno", rekao je Mur, ukazujući na "jedinstvene karakteristike" ljudskih špijuna na terenu.

On je naveo da britanski špijuni već koriste AI kako bi ometali isporuku oružja Rusiji, dodajući da će zapadne obaveštajne agencije sve više morati da se fokusiraju na praćenje "zlonamerne" upotrebe AI od strane neprijateljskih država. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading