ODMAH PONIŠTITE ODLUKU! Bela kuća uputila oštro upozorenje Rusiji

Autor:

Svet

17.07.2023

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća danas je upozorila da će odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more uvećati nesigurnost snabdevanja hranom u svetu i naneti štetu milionima ugroženih ljudi, pa je pozvala Moskvu da odmah poništi svoju odluku.

ODMAH PONIŠTITE ODLUKU! Bela kuća uputila oštro upozorenje Rusiji

Foto: pixabay.com

Bela kuća u SAD

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adam Hodž dodao je da je pomenuta inicijativa bila ključna za snižavanje cena hrane širom sveta, koje su naglo porasle "kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu“, preneo je Si-En-En.

Sporazum, koji je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija u julu 2022, ističe danas popodne, a omogućavao je Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka i bezbedno prođe kroz Crno more, do bosforskog moreuza u Turskoj.

- Više od polovine od 32 miliona metričkih tona žitarica i prehrambenih proizvoda isporučenih uspomoć Crnomorske inicijative otišlo je u zemlje u razvoju, uključujući neke od najnebezbednijih regiona na svetu - rekao je Hodž.

Dodao je da je svaka pošiljka u okviru "sporazuma doprinela smanjenju poteškoća u najsiromašnijim zemljama sveta, jer transport žitarica na svetska tržišta snižava cene hrane za sve". Si-En-En navodi da je stopa izvoza ostvarenog u okviru sporazuma počela da opada poslednjih meseci i da podaci UN pokazuju da su maj i jun bili dva meseca sa najmanje izvezenih metričkih tona od avgusta 2022.

- Sprečavanje da ovo žito stigne na tržišta naškodiće ljudima širom sveta, i zaista, već vidimo skok globalnih cena pšenice kao rezultat toga što je Rusija suspendovala svoje učešće u inicijativi - dodao je Hodž i pozvao vladu Rusije da odmah poništi svoju odluku.

Raskid sporazuma o transportu žita kroz Crno more znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Naglašeno je da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', preneo je ruski Interaks.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading