Evo zbog čega su Amerikanci uveli sankcije Vulinu

Autor:

Vesti

11.07.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji.

Evo zbog čega su Amerikanci uveli sankcije Vulinu

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Šef BIA Aleksandar Vulin stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je uvela sankcije direktoru BIA i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu. On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, prenose mediji.

Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumeva i uključenost u trgovinu narkoticima.

- Trezor neće oklevati da cilja one koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrujući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu - rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

- Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujuc Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu - navodi se u obrazloženju.

Sva njegova imovina u Americi sada je blokirana, poručuju iz SAD.

- Sva imovina i interesi u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u. Pored toga, blokirana je i sva imovina koja je više od 50 odsto u vlasništvu sankcionisane osobe, indirektno ili direktno - navodi se u obrazloženju.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licem mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje, navodi se u zaključku Ministarstva finansija SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading