VAGNEROVCI SU HERALDI APOKALIPSE? Poljaci tvrde: Putin ih šalje da započnu Treći svetski rat jurišom na "PAKLENI KORIDOR"

Autor:

Svet

17.07.2023

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putinov poslanik otkrio je na ruskoj državnoj televiziji da su "Vagner" snage spremne da marširaju na traženu teritoriju "za nekoliko sati", što je potez koji bi mogao da izazove Treći svetski rat.

VAGNEROVCI SU HERALDI APOKALIPSE? Poljaci tvrde: Putin ih šalje da započnu Treći svetski rat jurišom na "PAKLENI KORIDOR"

Foto: Tanjug/AP

Rusija navodno planira da upotrebi borce Vagnera da izvrši invaziju na strateški ključan pojas koji se prostire na granici između Poljske i Litvanije.

Putinov poslanik otkrio je na ruskoj državnoj televiziji da su plaćeničke snage spremne da marširaju na traženu teritoriju "za nekoliko sati", što je potez koji bi mogao da izazove Treći svetski rat.

Poljske obaveštajne službe kažu da prate svaku moguću pretnju od Vagnerovaca, a zamenik direktora obaveštajne službe Stanislav Zarin rekao je da ih "do sada možda ima nekoliko stotina".

- Poljske službe prate situaciju kako bismo znali koliko će boraca Vagnera završiti u Belorusiji - rekao je Zarin, prenosi britanski Telegraf.

Koridor Suvalki dugačak je oko 100 kilometara i prostire se na granici između Poljske i Litvanije i strateški je veoma važan i za NATO i za Rusiju.

Za Zapad to je jedina kopnena veza sa tri bivše sovjetske republike - Litvanijom, Letonijom i Estonijom - koje Putin može da ugrozi ukoliko se tenzije između istoka i zapada pogoršaju.

Za Rusiju, kontrola ovog koridora bi dala kopnenu vezu za Kaljiningradom, glavnom bazom Putinove baltičke flote.

- Jasno je da je Vagner otišao u Belorusiju da obučava beloruske oružane snage. Ali, ne samo to. Postoji mesto koridor Suvalki. Ako se nešto desi, ovaj koridor će nam baš biti potreban. Udarne snage Vagnerovaca u Belorusiji spremne su da zauzmu ovaj koridor za nekoliko sati - rekao je general-pukovnik rezervista Andrej Kartapolov, sada poslanik i predsednik odbora za odbranu u ruskom parlamentu.

Njegov plan zauzimanja zemlje "udarnom pesnicom" pogodio bi retko naseljenu teritoriju koja je označena Ahilovom petom i slabom tačkom NATO-a.

Pošto bi to mogla biti "prva dodirna tačka" u Trećem svetskom ratu, koridor je označen kao "najopasnije mesto na zemlji i pakleni koridor".

Ruski potez sa Vagnerom verovatno bi pokrenuo klauzulu 5 NATO-a, koji bi Alijansu postavio protiv Rusije.

Ipak, Poljska se ubrzano naoružava zbog pretnje iz Moskve, a Nemačka će trajno rasporediti 4.000 vojnika u Litvaniji dok NATO jača svoje prisustvo u baltičkim državama.

Najnoviji potez Rusije dolazi manje od 24 sata nakon što je Putin izjavio da Rusija ima "dovoljno zaliha" kasetne municije i zapretio da će ista biti upotrebljena ako Ukrajina rasporedi kontroverzno oružje.

- Do sada to nismo radili, nismo je koristili, nismo imali potrebe - rekao je Putin i dodao da Rusija neće oklevati da kasetnu municiju upotrebi ukoliko Ukrajina to učini.

Navodno je na hiljade Vagnerovih trupa pristiglo u Belorusiju poslednjih dana. U regionu Lipecka navodno je danas viđeno još trupa.

Podsetimo, postignut je dogovor da pripadnici Vagner grupe budu prebačeni u Belorusiju nakon njihove oružane pobune 24. juna. Lider Vagnerovaca Jevgenij Prigožin je tada prognan iz Rusije, ali je potom ponovo sastančio sa Putinom, tako bar tvrdi Kremlj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading