KRVAVI GLEČER SA ANTARKTIKA PROGANJAO NAUČNIKE: Nakon 100 godina rešili misteriju, evo šta uzrokuje njihov JEZIVI izgled! (FOTO)

Autor:

Svet

15.07.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je sada poznato kao “krvavi vodopad” a stručnjacima je trebalo više od veka da shvate šta zaista uzrokuje njihov jezivi izgled.

KRVAVI GLEČER SA ANTARKTIKA PROGANJAO NAUČNIKE: Nakon 100 godina rešili misteriju, evo šta uzrokuje njihov JEZIVI izgled! (FOTO)

Foto: wikipedia

U belom svetu leda i snega poslednja boja koju bi očekivali da vidimo je - crvena. Ipak, davne 1911, tokom britanske ekspedicije na Antarktik, zapanjeni istraživači su primetili glečer koji “krvari” na zaleđeno jezero.

Ovo je sada poznato kao “krvavi vodopad” a stručnjacima je trebalo više od veka da shvate šta zaista uzrokuje njihov jezivi izgled. Kad je tim američkih naučnika uzeo uzorke sa glečera Tejlor na Antarktiku u novembru 2006. i sredinom i krajem novembra 2018, analizirali su sadržaj uz pomoć moćnih elektronskih mikroskopa. Ubrzo su našli “krivca”.

- Čim sam pogledao mikroskopske slike primetio sam da postoje male nanosfere koje su bile bogate gvožđem - rekao je naučnik Ken Livi sa Univerziteta Džons Hopkins.

Sićušni drevni mikrobi

“Sajens alert” piše da sićušne čestice potiču od drevnih mikroba i da su veličine stotog dela ljudskih crvenih krvnih zrnaca.

Ima ih u izobilju u otopljenim vodama glečera Tejlor, imenovanom po britanskom naučniku Tomasu Grifitu Tejloru koji je prvi primetio krvavi vodopad na ekspediciji od 1910-1913.

Sem gvožđa, nanosfere sadrže i silicijum, kalcijum, aluminijum i natrijum, a ovaj jedinstveni sastav je deo onoga što slanu, subglacijalnu vodu boji u grimizno crveno, dok klizi sa glečera i sreće se sa svetom kiseonika, sunčeve svetlosti i toplote po prvi put nakon dugo vremena.

- Da bi bili minerali, atomi moraju da se poređaju u veoma specifičnu, kristalnu strukturu. Te nanosfere nisu kristalne pa ih prethodno korišćene metode za ispitivanje čvrstih materija nisu detektovale - rekao je Livi.

"Ovo ne bi uspelo na Marsu"

Glečer Tejlor na Antarktiku domaćin je drevne zajednice mikroba stotinama metara ispod svog leda, koja je evoluirala u izolaciji tokom milenijuma ili moguće čak milionima godina. Kao takav je korisno “igralište” za astrobiologe, koji se nadaju da će otkriti i skrivene oblike života na drugim planetama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading