BILA JE ČLANICA ZLOGLASNOG KULTA, SA 19 GODINA IZVRŠILA STRAVIČAN ZLOČIN: Izlazi na slobodu nakon 50 godina robije - ovo planira da uradi kad je PUSTE! (FOTO)

Autor:

Svet

12.07.2023

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi njegove takozvane Porodice odgovorni su za niz surovih ubistava koja su se dogodila u Kaliforniji tokom leta 1969. godine.

BILA JE ČLANICA ZLOGLASNOG KULTA, SA 19 GODINA IZVRŠILA STRAVIČAN ZLOČIN: Izlazi na slobodu nakon 50 godina robije - ovo planira da uradi kad je PUSTE! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Sledbenica kulta Čarlsa Mensona, Lesli Van Houten, koja je sa 19 godina pomogla u izvođenju šokantnih ubistava bogatog para iz Los Anđelesa po nalogu nasilnog i manipulativnog vođe kulta, izašla je iz kalifornijskog zatvora u utorak nakon više od 50 godina doživotne robije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Van Houten (73) "puštena je na uslovni otpust", navodi se u saopštenju Kalifornijskog odeljenja za popravne i rehabilitacione poslove.

Ona je napustila kalifornijsku instituciju za žene u Koroni, istočno od Los Anđelesa, u ranim jutarnjim satima i odvezena u prelazni smeštaj, rekla je njen advokat Nensi Tetro.

- Ona još uvek pokušava da se navikne na ideju da je ovo stvarno - rekao je Tetro za Asošijeted pres.

 

 

Guverner američke savezne države Kalifornije Gevin Njusom saopštio je da neće tražiti od Vrhovnog suda da suspenduje odluku o uslovnom otpustu Lesli Van Hauten, koja je u zatvoru od 1969. godine.

Kancelarija guvernera saopštila je da je malo verovatno da će žalba na presudu kalifornijskog apelacionog suda o uslovnom otpustu biti usvojena i da je Njusom razočaran takvom odlukom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Van Houten je prvobitno osuđen na smrt zato što je pomogao Mensonovim sledbenicima da izvrše ubistva Lena Labjanke, trgovca mešovitom robom u Los Anđelesu, i njegove supruge Rozmari u avgustu 1969.

Njena kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor kada je Vrhovni sud Kalifornije suspendovao savezni zakon o smrtnoj kazni 1972. Smrtna kazna je kasnije ponovo uvedena, ali se nije mogla primeniti retroaktivno.

Porodica Labjanka je ubijena u svojoj kući, a njihova krv je potom razmazana po zidovima. Van Houten je kasnije opisala kako je Rozmari Labjanka držala jastuk preko glave dok su je drugi ubadali. Zatim, nakon naređenja od strane Mensonovog sledbenika Čarlsa "Teksa" Votsona da "uradi nešto", Van Houten, prema sopstvenom priznaju, uzela je nož i ubola ženu više od 10 puta.

 

 

Ubistva su se dogodila dan nakon što su Mansonovi sledbenici ubili glumicu Šeron Tejt i još četiri osobe. Van Houten, koja je tada imala 19 godina, nije učestvovala u ubistvu Tejt.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Očekuje se da će Van Houten provesti oko godinu dana u prelaznom smeštaju, prilagođavajući se svetu koji se tehnološki veoma izmenio u poslednjih pola veka.

- Ona mora da nauči da koristi internet i da nauči da kupuje stvari bez gotovine - rekla je advokat i dodala da je Van Houten diplomirala i magistrirala dok je bila u zatvoru i radila je kao tutor za druge zatvorene ljude.

 

 

Van Houten je upoznala Mensona na starom filmskom ranču na periferiji Los Anđelesa gde je osnovao svoju takozvanu porodicu sledbenika.

Tokom saslušanja za uslovni otpust 2016. godine, rekla je da su ubistva bila početak rasnog rata koji je Menson nazvao "Helter Skelter", po pesmi Bitlsa.

On je inspirisao uglavnom mlade i ženske sledbenice da izvrše ubistva, uključujući ubistvo glumice Šeron Tejt, u avgustu 1969. godine, što je, kako je u optužnici navedeno, bio deo plana za podsticanje rasnog rata.

Članovi njegove takozvane Porodice odgovorni su za niz surovih ubistava koja su se dogodila u Kaliforniji tokom leta 1969. godine.

 

 

Van Houten je osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva koje je izvršila 10. avgusta 1969., kada je smrtno izbola nožem vlasnika bakalnice Lena Labijanka i njegovu suprugu Rozmari u njihovoj kući u Los Anđelesu.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading