EU POVEĆAVA PROIZVODNJU NAORUŽANJA I MUNICIJE: Članice Unije postigle dogovor, Ukrajincima pomoć u oružju, vojnoj industriji EU podsticaji od 500 MILIONAEVRA

Autor:

Svet

09.07.2023

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija postigla je dogovor oko povećavanja proizvodnih kapaciteta u industriji naoružanja i municije.

EU POVEĆAVA PROIZVODNJU NAORUŽANJA I MUNICIJE: Članice Unije postigle dogovor, Ukrajincima pomoć u oružju, vojnoj industriji EU podsticaji od 500 MILIONAEVRA

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Ukrajinske vojne snage dugoročno mogu da računaju sa znatno većim količinama municije i raketa „Made in EU“. Predstavnici vlada zemalja-članica Evropske unije, odnosno Evropskog parlamenta, tokom protekle noći postigli su dogovor oko načina da se proizvođači oružja u EU motivišu da povećaju kapacitete, i to uz pomoć finansijskih podsticaja.

Taj paket mera Evropska komisija predložila je u maju, a njime je predviđeno povećanje izdataka iz budžeta Unije u visini od 500 miliona evra.

Sporazum je novi dokaz za neumorni angažman Evropske unije s ciljem podrške Ukrajini, izjavila je Margarita Robles ministarka odbrane Španije, zemlje koja je od 1. jula preuzela predsedavanje EU. Osim toga, kako je dodala, dogovor demonstrira spremnost Unije da jača svoje odbrambeno-tehnološke i industrijske temelje. Time se garantuju dugoročna bezbednost i odbrana građana EU, dodala je Robles.

Do sporazuma je došlo pre svega zbog problema s kojima su se suočile članice EU u isporukama dovoljnih količina artiljerijske municije, odnosno raketa koje su Kijevu potrebne u odbrambenom ratu protiv Rusije. Proširenjem proizvodnih kapaciteta, trebalo bi da se spreče „uska grla“ u snabdevanju ukrajinske vojske, odnosno da se obezbedi da i članice Evropske unije u budućnosti budu u stanju da se u slučaju potrebe odbrane i da imaju dovoljne količine zaliha vojne opreme.

Noćašnji sporazum formalno mora da podrži i Savet EU, odnosno mora da ga potvrdi Evropski parlament. Nakon zvaničnog prihvatanja, ta odredba bi, procenjuju u EU, da stupi na snagu već do konca jula.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading