ZAKERBERG LANSIRAO NOVU APLIKACIJU! Ova mreža bi mogla da UNIŠTI Maskov Tviter

Autor:

Svet

06.07.2023

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slično kao i Tviter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkovati

ZAKERBERG LANSIRAO NOVU APLIKACIJU! Ova mreža bi mogla da UNIŠTI Maskov Tviter

Foto: Tanjug/AP

Osnivač Mete Mark Zakerberg pokrenuo je u sredu dugo očekivanu aplikaciju Threads koja bi trebala biti glavni konkurent Tviteru Ilona Maska, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera. "Učinimo ovo. Dobro došli u Threads", napisao je Zakerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emodžijem vatre. Rekao je da je aplikacija zabeležila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja.

Slično kao i Tviter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkovati, ponovno objavljivati i na njih odgovarati. Postovi mogu biti dugi do 500 znakova i uključivati poveznice, fotografije i videozapise u trajanju do pet minuta, prema postu na blogu Meta.

Dostupan je u više od 100 zemalja u Apple App trgovini i Google Play trgovini, stoji u postu na blogu. Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla biti povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika te reklamnim mehanizmom. To bi moglo smanjiti prihode od oglašavanja Tviteru u vreme kada nove vođe te kompanije pokušavaju da ožive njen posrnuli posao.

Deonice Mete porasle za tri posto

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti pomoću svojih naloga za Instagram i pratiti iste račune, što ga potencijalno čini jednostavnim dodatkom postojećim navikama za više od dve milijarde aktivnih korisnika Instagrama mesečno.

"Ulagači ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta stvarno ima 'ubicu Tvitera'", rekao je Deni Hjuson, voditelj finansijske analize investicijske kompanije AJ Bell. Deonice Mete su u sredu porasle za tri posto pre lansiranja Threadsa nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških firmi, dok je šire tržište palo.

Lansiranje Threadsa usledilo je nakon što su Zakerberg i Mask mesecima razmenjivali kritike i čak pretili da će se boriti jedan protiv drugoga u stvarnom meču mešovitih borilačkih veština u kavezu u Las Vegasu. Trenutak je povoljan za Zakerberga budući da su meseci Maskovog haotičnog donošenja odluka poljuljali Tviter.

Meta pretrpela višestruke neuspehe pri pokretanju samostalnih aplikacija

Mask je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru prošle godine, ali je njegova vrednost od tada pala jer se suočio s egzodusom oglašivača usred velikih rezova osoblja i kontroverzi oko moderiranja sadržaja. Njegov poslednji potez uključivao je ograničenje broja tvitova koje korisnici mogu pročitati dnevno.

Zakerberg se u sledećim objavama na Threadsu pozabavio tim izazovima.

- Mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore s više od milijardu ljudi. Tviter je imao priliku to učiniti, ali nije uspeo. Nadam se da mi hoćemo - napisao je.

Ali istorija radi protiv Mete. U prošlosti je Zakerbergova kompanija pretrpela višestruke neuspehe pri pokretanju samostalnih aplikacija, ponajpre aplikacije Lasso koja se takmičila s konkurentom za kratke videozapise TikTokom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading