GENERAL ARMAGEDON PODRŽAO PRIGOŽINA: Surovikin je znao da se priprema pobuna, povukao podršku pre marša na Moskvu

Autor:

Svet

28.06.2023

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, piše Njujork Tajms.

GENERAL ARMAGEDON PODRŽAO PRIGOŽINA: Surovikin je znao da se priprema pobuna, povukao podršku pre marša na Moskvu

Foto: Tanjug/AP

NYT se poziva na američke zvaničnike upoznate s američkim obaveštajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su zvaničnici „pokušavali da saznaju je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda“.

Prigožin je u utorak odleteo u egzil u Belorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Vagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprečavanje građanskog rata.

NYT je izvestio da su američki zvaničnici takođe rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali „general Armagedon“, u oktobru je postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u kasnije ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova da nadgleda akcije, a Surovikin je postao njegov zamenik.

Pre pokretanja pobune Prigožin je besneo i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspeh rata i nedostatak podrške vojske za Vagnerove borce.

Surovikin je pozvao Vagnerovu grupu da odustane od pobune protiv vojnog vođstva i vrati se u svoje baze neposredno pre nego što je Prigožin poveo borce na takozvani „marš za pravdu“ prema Moskvi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading