OPASNO! U RUSIJI POČELA RASPRAVA DA LI BACITI NUKLEARKE NA EVROPSKE GRADOVE Karaganov: Teška ali neophodna odluka; Lukjanov: Tako nećemo otrezniti Zapad

Autor:

Svet

21.06.2023

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sergej Karaganov, nekadašnji savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Borisa Jeljcina i njegovog naslednika Vladimira Putina, za kojeg se smatra da i dalje ima veliki uticaj na Kremlj, poručio je da bi Moskva treba da izvede nuklearne napade na evropske gradove, a njegov tekst je u Rusiji izazvao velike polemike.

OPASNO! U RUSIJI POČELA RASPRAVA DA LI BACITI NUKLEARKE NA EVROPSKE GRADOVE Karaganov: Teška ali neophodna odluka; Lukjanov: Tako nećemo otrezniti Zapad

Foto: Ilustracija: PIxaby,Tanjug/AP

Svet strahuje od narednih Putinovih poteza

Karaganov je ovo napisao u članku pod nazivom "Teška, ali neophodna odluka" objavljenom na sajtu naučnog časopisa "Rusija u globalnim odnosima" (Russia in Global Affairs), kao i na portalu Profil. Njegova poenta je da nijedan scenario u Ukrajini više ne odgovara Kremlju, i da Rusija treba da znatno smanji prag upotrebe nuklearnog na oružanja.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/Chatham House, London

 

 

"Postaje sve jasnije da sukob sa Zapadom ne može da se okonča ni ukoliko izborimo parcijalnu, ili čak potpunu pobedu nad Ukrajinom. Neprijatelj mora da zna da smo mi spremni da izvedemo preventivni udar u znak odmazde zbog svih sadašnjih i ranijih činova agresije kako bi sprečili da svet sklizne u termonuklearni rat", napisao je između ostalog Karaganov.

On je u svom članku takođe naveo da smatra da SAD ne bi uzvratile na takav udar, a da ne treba uzimati u obzir protivljenje Kine. Prema njegovom mišljenju, nuklearno naoružanje je nastalo božjom pomoću, jer je Bog hteo da ljudi shvate da pakao ipak postoji, a da je Evropa u međuvremenu izgubila strah od velikog rata.

Po njegovom mišljenju, takva pretnja bi u čovečanstvu izazvala strah koji bi odvratio od stvarne upotrebe nuklearne opcije. Štaviše, on veruje da će nuklearna ucena omogućiti Rusiji da natera zapadne zemlje da povuku podršku Ukrajini.

Zatim odgovara na pitanje „pa šta ako ne urade“ i odgovara da bi se u tom slučaju moralo upotrebiti nuklearno oružje.

„Moralno, ovo je užasan izbor jer ćemo upotrebiti Božje oružje, osuđujući sebe na teške duhovne gubitke. Ali ako to ne učinimo, ne može samo Rusija da umre, već će najverovatnije i cela ljudska civilizacija prestati da postoji“, piše on.

Za ovog političkog naučnika, koj sada ne obavlja zvaničnu državnu funkciju, već je počasni predsednik organizacije Savet za spoljnu i odbrambenu politiku, da je još uvek blizak Putinu i šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

On je smatra tvorcem "Putinove doktrine" uoči početka rata u Ukrajini, a još 2019. bio je prvi koji se javno zalagao za invaziju svim snagama na susednu zemlju.

Lukjanov: To nije rešenje

Karaganovu je, pored drugih reagovanja, uzvratio drugi ugledni ruski analitičar Fjodor Lukjanov, glavni i odgovorni urednik časopisa Rusija u globalnim poslovima, i predsednik Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, čiji je Karaganov počasni predsednik. 

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

On je u svom članku naveo da je razumno postaviti pitanje: zašto nuklearni napad na drugu državu/blok koji poseduje nuklearno oružje neće dovesti do brze eskalacije i do opšteg termonuklearnog rata, odnosno razmene udara između Rusije i SAD?

"Čitav sistem odnosa u nuklearnoj sferi, kako su primetili teoretičari odvraćanja, izgrađen je pre svega ne na strategiji i tehnologiji, već na psihologiji. I ova psihološka igra treba da obeshrabri neprijatelja čak i od pomisli na mogući nuklearni napad. Upotreba nuklearnog oružja znači kraj igre i, u stvari, negira njihovu posebnu ulogu, pretvarajući ga jednostavno u veoma moćno sredstvo uništenja. A nadmetanje u sredstvima uništenja je „normalan“ rat, samo u ovom slučaju u kiklopskim razmerama. Obostrano osigurano uništenje se možda neće dogoditi, ali će ukupna šteta biti takva da će se zemlje učesnice i svet u celini dramatično promeniti na užasan način", napisao je Lukjanov. 

On je na kraju svojg članka naveo da tabu protiv upotrebe nuklearnog oružja bez sumnje slabi, da se  morate biti pripremljen za sve mogućnisti, ali da treba povesti raspravu, koja bi po njemu, trebalo da bude deo razvoja novog shvatanja strateške stabilnosti koji bi zamenio stari koji se više ne može obnoviti.

Tekst Sergeja Karaganova je u Rusiji izazvao snažnu reakciju, ali samo pominjanje mogućnosti da Rusija izvrši nuklearne udare na niz evropskih gradova budi jezu i strah, ne samo u Evropi, već i celom svetu, što je njemu možda i bio cilj.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading