BELORUSIJA DOBILA NUKLEARNO ORUŽJE OD RUSIJE! Lukašenko: Bombe jače od one bačene na Hirošimu, NEĆU OKLEVATI DA IH ISKORISTIM!

Autor:

Svet

14.06.2023

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik je najavio da će tokom jula rasporediti nuklearno oružje tik uz granicu sa NATO.

BELORUSIJA DOBILA NUKLEARNO ORUŽJE OD RUSIJE! Lukašenko: Bombe jače od one bačene na Hirošimu, NEĆU OKLEVATI DA IH ISKORISTIM!

Foto: Tanjug/AP

Belorusija  je počela da dobija taktičko nuklearno oružje od Rusije, rekao je njen predsednik na ruskoj državnoj televiziji. Aleksandar Lukašenko je rekao za Rusiju-1 da su neke od njih „tri puta” moćnije od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Lukašenko je juče rekao da neće oklevati da upotrebi oružje ako se njegova zemlja suoči sa agresijom.

- Ne daj Bože da danas moram da donesem odluku o upotrebi tog oružja, ali ne bi bilo oklevanja ako se suočimo sa agresijom - rekao je Lukašenko.

Vladimir Putin je najavio da će prebaciti oružje u skladišta preko ruske granice, ali je naglasio da će zadržati punu kontrolu nad njegovom upotrebom. Taktičko nuklearno oružje se obično razlikuje od nuklearnih bojevih glava ugrađenih u interkontinentalne balističke rakete. Namenjen je uništavanju neprijateljskih trupa i oružja na bojnom polju, a ne uništavanju čitavih gradova.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Putin je najavio transfer naoružanja Belorusiji tokom jula

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je pre nekoliko dana najavio plan za razmeštanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji od početka jula. Putin je rekao da će pripreme za ključne objekte biti završene 7. i 8. jula, a zatim će početi preseljenje.

Zapadni vojni saveznici oštro su kritikovali plan. Krajem maja Lukašenko je rekao da je najavljeno prebacivanje oružja njegovoj zemlji već počelo.

Ako se plan Moskve ostvari, Belorusija će imati nuklearno oružje po prvi put od 1990-ih nakon što ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Biće raspoređene rakete Iskander, koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Nekoliko beloruskih borbenih aviona je takođe prilagođeno za upotrebu novog naoružanja, navodi TASS.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading