DOLAR UBRZANO GUBI STATUS SVETSKE VALUTE: Blok zemalja koje žele novi svetski monetarni poredak sve brojniji, zvaničan zahtev za čanstvo u BRIKS-u podneli Egipat i Bangladeš

Autor:

Svet

21.06.2023

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dominacija američkog dolara kao uporišta me|unarodnog finansijskog sistema, sve intenzivnije se poslednjih meseci dovodi u pitanje na nekoliko frontova.

DOLAR UBRZANO GUBI STATUS SVETSKE VALUTE: Blok zemalja koje žele novi svetski monetarni poredak sve brojniji, zvaničan zahtev za čanstvo u BRIKS-u podneli Egipat i Bangladeš

Foto: Shutterstock

Relativno slabljenje statusa američke valute smatra se predznakom dugoročne promene težišta ekonomske moći na istok i početkom stvaranja novog svetskog multipolarnog poretka, u kom je Amerika manje moćna i manje uticajna.

Dolar gubi svoj status svetske rezervne valute brže nego što se pretpostavljalo, a njegov udeo u globalnim rezervama smanjen je prošle godine deset puta brže od proseka poslednje dve decenije. Prema podacima Blumberga, ako se posmatra kretanje valute, dolar je izgubio 11 posto tržišnog udela od 2016. godine, a američka valuta sada zauzima oko 58 posto ukupnih globalnih rezervi, znatno manje u odnosu na 2001. godinu, kada je udeo bio 73 posto.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Sankcije pojačavaju planove za dedolarizaciju

Uvo|enje evra 1999. godine bilo je ključno za početak dedolarizacije jer evropska valuta do sada predstavlja 20 odsto globalnih deviznih rezervi. U zoru 21. veka zaživela je i azijska valutna jedinica koja predstavljala je skup od 13 valuta iz istočnoazijskih zemalja (ASEAN 10 plus Japan, Kina i Južna Koreja). Rat u Ukrajini, rivalstvo s Kinom i redovne prepirke u Vašingtonu oko gornje granice američkog duga ponovo su stavile pod lupu ulogu dolara kao dominantne svetske valute, dok pribegavanje sankcijama protiv zemalja poput Irana i Rusije podstiče traženje alternativnih valutnih aranžmana. Pod sankcijama SAD su 22 zemlje, i mnoge nacije se pitaju šta će se desiti ako Vašington i njih želi da kazni na isti način. Me|u brojnim državama postoji zabrinutost da bi dolar mogao postati trajno političko oru|e, ili se koristiti kao oblik ekonomskog pritiska.

BRIKS: Blok koji želi da uništi dolar

Od početka ruskog rata u Ukrajini, zemlje BRIKS-a su se samo još više udaljile od Zapada, posebno pošto ni Indija, ni Brazil, ni Južna Afrika ni Kina ne učestvuju u sankcijama Rusiji. Uspostavljanje novog svetskog „monetarnog poretka" jasno je saopšteno kao cilj BRIKS-a još od samita u Rusiji 2009. godine, a iako do sada nije bilo mnogo napretka po ovom pitanju, zbog sukoba u Ukrajini i podrške Kine Rusiji, debata o ulozi organizacije je ponovo u centru pažnje, čemu je doprinela vest da su zemlje BRIKS-a 2022. godine prvi put u istoriji kolektivno premašile udeo najbogatijih zemalja, članica G7 u svetskoj privredi.

Stav članica BRIKS-a nedavno je možda najjasnije izrazio brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je digao je glas protiv dominacije dolara u međunarodnoj trgovini.On je predložio da se umesto američke, koriste nacionalne valute i da se stvore novi finansijski instrumenti. Prema njegovom mišljenju, trenutna situacija nije u interesu država u razvoju, koje su "u trci za dolarom" kako bi mogle izvesti svoje proizvode.

"Svake večeri pitam sebe isto pitanja: zašto države moraju biti vezane za dolar; zašto ne bi koristili naše valute; zašto ne napravimo nešto novo? Čija ideja je bila da bi dolar trebao biti glavni, a ne juan, real ili pezos", rekao je Lula u sedištu Nove razvojne banke (NDB) koju je formirala organizacija BRIKS.

Interesovanje širom sveta članstvo u organizaciji je ogromno. Južnoafrička ministarka spoljnih poslova je početkom marta rekla da na svom stolu ima 12 pisama iz zainteresovanih zemalja, i pomenula Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat, Alžir i Argentinu, Meksiko i Nigerija. Govoreći o novim članovima, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nedavno izjavio je da trenutno postoji više od 20 zemalja koje razmišljaju o pridruživanju bloku, a on je pored navedenih, pomenuo i Bahrein i Indoneziju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U junu su zvaničan zahtev za članstvo podneli Egipat i Bangladeš, a ako nove članice budu prihvaćene, BRIKS će postati entitet sa BDP-om za 30% većim od Sjedinjenih Država, koji ima preko 50% globalne populacije i kontroliše 60% globalnih rezervi gasa.  

SAD: Ne postoji prava alternativa dolaru

I u samim SAD raste svest o slabljenju dolara kao najvažnije svetske valute. Ministarska finansija SAD Dženet Jelen je, odgovarajući početkom juna na pitanja kongresmena, priznala da bi SAD trebalo da očekuju da će udeo dolara u globalnim rezervama polako opadati, i da je korišćenje režima sankcija motivisalo neke zemlje da traže alternativu valuti. Ona međutim smatra da ni jednoj zemlji neće biti lako da smisli način da zaobiđe dolar, i da ne postoje alternative koje bi mogle u potpunosti da ga zamene, jer, po njenom mišljenju, američka valuta ima ulogu u svetskom finansijskom sistemu iz jakih razloga, koje nijedna druga zemlja, uključujući i Kinu ne može da ostvari. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading