RAĐA SE NOVI SVETSKI POREDAK, DOLAR GUBI DOMINACIJU! Šokantno predviđanje Fajnenšl tajmsa: MOŽETE DA ŠTAMPATE PARE, ALI NE MOŽETE GORIVO!

Autor:

Svet

04.01.2023

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2023. godini moglo bi da dođe do formiranja novog svetskog poretka u kome dolar neće biti dominantno sredstvo plaćanja, ocenjuje "Fajnenšel tajms".

RAĐA SE NOVI SVETSKI POREDAK, DOLAR GUBI DOMINACIJU! Šokantno predviđanje Fajnenšl tajmsa: MOŽETE DA ŠTAMPATE PARE, ALI NE MOŽETE GORIVO!

Foto: Tanjug/AP

Geopolitički dogovor koji je pre 70 godina američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt sklopio sa Saudijskom Arabijom, po kojem SAD garantuju bezbednost zalivske Kraljevine u zamenu za trgovinu naftom isključivo u dolarima, u godini pred nama mogao bi da padne u vodu.

Kako navodi strateg "Kredit Svis" banke Zoltan Pozar, dok Kina već neko vreme kupuje sve veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i delova Afrike u sopstvenoj valuti a ne u dolarima, sastanak predsednika Si Đinpinga sa liderima Saudijske Arabije i Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) u decembru obeležio je "rođenje petrojuana".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Pozar je, inače, početkom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini najavio nastanak "novog svetskog monetarnog poretka" u čijem će centru biti Rusija, Kina i njihovi saveznici s novom rezervnom svetskom valutom zasnovanom na korpi neophodnih sirovina kojima raspolažu u izobilju.

Na drugoj strani, na Zapadu, predvideo je Pozar, uslediće period visoke inflacije zbog štampanja novca bez pokrića.

- Naše sirovine su vaš problem - vrlo koncizno i precizno je tada Pozar objasnio novi poredak, dodavši:

- Možete da štampate novac, ali ne možete da štampate gorivo da se grejete i pšenicu da jedete - ističe on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema Pozaru, Peking sada "želi da ponovo definiše pravila globalnog energetskog tržišta" u okviru većeg napora da se dedolarizuju takozvane BRIK zemlje - Brazil, Rusija, Indija i Kina, ali i mnogi drugi delovi sveta koji su nezadovoljni korišćenjem dolara kao oružja zbog situacije u Ukrajini.

Šta to znači u praksi?

- Za početak, mnogo više trgovine naftom će se obavljati u juanima - piše Pozar a prenosi FT.

Sa druge strane, oni koji ne veruju u uspon petrojuana i smanjenje finansijskog sistema zasnovanog na dolarima uopšte, često ističu da Kina ne uživa isti nivo globalnog poverenja, vladavine prava ili likvidnosti rezervne valute kao SAD, zbog čega sumnjaju da će druge zemlje hteti da posluju u juanu.

- To je možda tačno, ali tržištem nafte dominiraju zemlje koje imaju više zajedničkog sa Kinom (barem u pogledu njihove političke ekonomije) nego sa SAD. Štaviše, Kinezi su ponudili finansijsku sigurnosnu mrežu, nudeći mogućnost konverzije juana u zlato na berzama u Šangaju i Hongkongu. Iako ovo ne znači da juan može momentalno da zameni dolar kao rezervna valuta, trgovina petrojuanom ipak donosi važne političke i finansijske implikacije - navodi Pozar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
braka

04.01.2023 16:06

67% sve svetske razmene se vrši u SAD Dolar-u, 6% u funtama Sterlinga, ostale valute imaju manje učešće od 5% pojedinačno.