PUTIN ĆE PROĆI KAO MILOŠEVIĆ! Žizek uporedio situaciju na Kosovu sa ratom u Ukrajini: Brine me i Bosna i Hercegovina!

Autor:

Svet

04.01.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavoj Žižek, slavni slovenački filozof, smatra da će ruski predsednik Vladimir Putin, ukoliko doživi neuspeh sa agresijom na Ukrajinu, doživeti sudbinu Slobodana Miloševića, koji je izgubio vlast neposredno pošto je izgubio ratove koje je vodio tokom devedesetih.

PUTIN ĆE PROĆI KAO MILOŠEVIĆ! Žizek uporedio situaciju na Kosovu sa ratom u Ukrajini: Brine me i Bosna i Hercegovina!

Foto: Ilustracija/profimedia/Tanjug/AP

Žižek, koga nazivaju "selebriti filozof" zbog popularnosti njegovih stavova i njegove lične popularnosti, poredi krizu na Kosovu sa ratom u Ukrajini, a povlači i paralelu između Putina i "nekih srpskih političara".

- Mislim da je Rusija duboko podeljena. Većina je neutralna, ali neutralnost je ciničan put. Desiće se isto kao i sa Miloševićem u Srbiji. On je izgubio vlast, ne zbog njegove grozne politike etničkog čišćenja, već zato što je izgubio rat. Ako Putin uspe, to će ga učiniti još popularnijim. Ako ne, onda naravno, biće proglašen diktatorom koji je zloupotrijebio Rusiju. Tako da, nisam spreman da krivim ruski narod kao takav, da ih označim totaltaristima, fašistima. Oni su negde između, kao i većina ljudi, ali njihova tradicija, Pravoslavna crkva je, tvrdim, opasna - smatra Žižek.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slavoj Žižek

Slovenački mislilac se osvrnuo i na situaciju na Balkanu, posebno na ono što se dešava na Kosovu, i povukao paralelu sa Rusijom i Ukrajinom.

- Ono što me zabrinjava jeste situacija u Bosni i Hercegovini i na severu Kosova. Kao što sam isticao u mojim tekstovima, neki političari iz Srbije već govore Putinovim jezikom, tvrdeći da Kosovo takođe treba da bude denacifikovano. A sada se ideologija približava ludilu. Jeste li primetili da oni sada ne govore samo o denacifikaciji, već o desatanizaciji? Putin je proglašen glavnim egzorcistom, ne samo Ukrajine već čitave Zapadne Evrope. I tu, po meni, stvari postaju veoma zabrinjavajuće - i osvrnio se još detaljnije na retoriku ruskog lidera i njegovih saradnika:

- Mislim da retorika nikada nisu samo prazne reči. Ideologija je strašna materijalna sila, nemojte je potcenjivati… Oh, oni samo pričaju… Ali, ono što oni govore je užasno. Znate da je Putin u jednom njegovom govoru uključio, ne samo baltičke zemlje, već i Finsku i u nekim naznakama čak i Švedsku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Na kraju, Žižek vidi i "zaslugu" Zapada za uspon Putina i krivicu za ono što se dešava u Ukrajini.

- Ja sam totalno protiv Putina. Ono što hoću reći je da, tokom 1990-ih, u eri ruskog predsednika Borisa Jeljcina prećutni sporazum između Rusije i Zapada bio je da se Rusija formalno uvažava kao supersila pod uslovom da se stvarno ne ponaša tako. Bilo je kao, mi vas tretiramo kao supersilu, ali budimo realni, vi niste supersila, a onda je Putin prekršio to pravilo. Takođe, mislim da način na koji je Zapad tokom 1990-ih uticao na ekonomiju u Rusiji nije bio previše konstruktivan usred ekonomskog propadanja u godinama Jeljcina. Ekonomsko propadanje, nepoverenje u demokratiju, korupcija, sve to je stvorilo uslove za Putina. Ali da ne bude sumnje, Putin je globalna katastrofa. Ali mi, Zapad, tu nismo bez greha. -

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Otpor

05.01.2023 18:50

Neće Putin.. nego ruski narod, kao i srpski, svaki zbog svog idiota