ORBAN U RATU S UKRAJINCIMA: Poručio da treba sprečiti kontraofanzivu, odgovorili mu šta treba da kaže svom prijatelju Putinu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

02.06.2023

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da je neophodno sprečiti planiranu ukrajinsku kontraofanzivu jer bi ona samo dovela do novih žrtava, pre svega na ukrajinskoj strani, na šta je odmah usledio odgovor iz Kijeva.

ORBAN U RATU S UKRAJINCIMA: Poručio da treba sprečiti kontraofanzivu, odgovorili mu šta treba da kaže svom prijatelju Putinu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

- Izvođenje velikih strateških ofanziva je krvoproliće. Čak i neko poput mene, koji ima samo godinu i po dana iskustva u vojsci, zna da strana koja je u napadu može imati tri puta više žrtava nego strana koja se brani - rekao je Orban.

Predsednik mađarske vlade je naveo da, pre nego što Ukrajinci pokrenu kontranapad, treba učiniti sve kako bi se postigao prekid vatre i započeli mirovni pregovori.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa vojnicima

Orban je takođe ocenio da većina Evropljana ne podržava rat, kao i da se bliži vreme kada će Evropa prihvatiti stav Budimpešte koja se zalaže za mir.

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban

- Većina Evropljana ne podržava rat. Možda moralno podržavaju Ukrajinu, pošto je Ukrajina napadnuta i Rusija je agresor, pa žele pravdu, ali su podeljeni oko pitanja šta bi trebalo da bude urađeno i šta se može preduzeti - kazao je Orban i dodao da će u mnogim zapadnim državama građani "pre ili kasnije" srušiti vlade koje promovišu rat u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Orban je naveo da Mađarska nikada neće zaratiti sa Rusijom i da neće dozvoliti da bude uvučena u ukrajinski sukob.

Mihailo Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da su Orbanove izjave o ratu apsurdne i da "namerno ponižavaju Evropu".

- Ako je mađarski premijer zaista zabrinut za žrtve, trebalo bi da nazove svog "prijatelja Putina" i zatraži od njega da povuče ruske oružane snage sa medunarodno priznatih granica Ukrajine - rekao je Podoljak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading