KONTRAOFANZIVA, ALI U RUSIJI: Napadnut pogranični grad ŠEBEKINO, Moskva demantuje da se ukrajinska vojska PROBILA na tu teritoriju, ali je spremna evakucija civila (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

01.06.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugo najavljivana kontraofanziva ukrajinske vojske protiv ruskih trupa izgleda kao da je počela, ali ne na teritorijama koje su Rusi zauzeli od početka agresije u februaru prošle godine, već u ruskoj prekograničnoj Belgorodskoj oblasti.

KONTRAOFANZIVA, ALI U RUSIJI: Napadnut pogranični grad ŠEBEKINO, Moskva demantuje da se ukrajinska vojska PROBILA na tu teritoriju, ali je spremna evakucija civila (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Iz te oblasti dopiru oprečne informacije o tome da li su ukrajinske snage probile rusku odbranu i ušle u to područje, ali je izvesno da je glavna meta napada grad Šebekino, koji se nalazi na samo oko četiri kilometra od granice s Ukrajinom.

Operativni štab ruske Belgorodske oblasti demantovao je informacije o navodnom prodoru ukrajinskih jedinica, navodeći ipak da je situacija u Šebekinskom gradskom okrugu teška i da se tu čuje pucnjava i dopiru zvuci borbe.

Foto: Tanjug/AP

Granatiran ruski grad Šebekino

U saopštenju se navodi da Operativni štab apeluje na lokalno stanovništvo da ostane pribrano i da veruje samo zvaničnim i proverenim izvorima informacija.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa vojskom

- Na teritoriji Belgorodske oblasti nije bilo i nema neprijatelja. Oružane snage, graničari, Federalna služba bezbednosti (FSB), Nacionalna garda su na svom mestu. Ali, u toku je masovno granatiranje - napisao je na Telegramu Vjačeslav Gladkov, gubernator Belgorodske oblasti i demantovao izveštaje o masovnoj evakuaciji iz grada Šebekino u kojem živi oko 40.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Kuća u Šebekinu gori nakon napada

Gladkov je ipak dodao de se vlasti pripremaju za evakuaciju građana na bezbedna područja, ali da to se može uraditi tek kada granate prestanu da padaju.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

- Broj žrtava ukrajinskog granatiranja Šebekina povećan je na osam, nema poginulih - naveo je Gladkov.

Gubernator Belgorodske oblasti saopštio je da ukrajinske snage granatiraju i selo Novopetrovka i da su ranjena dva nastavnika iz lokalne škole.

Iako ruska strana pominje da u napadu na Šebekino učestvuje samo vojska pod komandom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, nije isključeno da je angažovana i legija Sloboda Rusiji, koja radi na rušenju sa vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina zajedno sa Ruskim dobrovoljačkim korpusom (RDK) neonaciste Denisa Kapustina, o kojem je Republika ranije pisala

 

Foto: www.profimedia.rs

Denis Kapustin sa pripadnicima Ruskog dobrovoljačačkog korpusa (RDK)

Ove borbene formacije su u martu upale u Brjansku oblast, a krajem maja i Belgorodsku oblast.

Legija Sloboda Rusiji oglasila se na Tviteru porukom da se "borba nastavlja".

Foto: www.profimedia.rs

Obeležje legije Sloboda Rusiji na uniformi njenog pripadnika

- Naša braća šalju pozdrave sa ukrajinsko-ruske granice. Naša borba se nastavlja. Čekajte nas - navodi se u objavi.

 

Na drugom snimku, pripadnici RDK pozivaju ljude u napadnutom području da ostanu kod kuće i kažu da civile u Rusiji neće dirati, ali da ne mogu da ih evakuišu jer Rusi sve vreme granatiraju okolna područja.

Foto: Tanjug/AP

Denis Kapustin sa pripadnicima RDK i legije Sloboda Rusiji

Borbe kod Šebekina poklopile su sa novim ruskim vazdušnim udarom na ukrajinsku prestonicu Kijev iz Brjanske oblasti, u kojem je tokom noći ispaljeno deset raketa tipa Iskander.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je oborila svih raketa, a njihovi raspadnuti delovi su padom na grad uzrokovali smrt tri osobe, uključujući decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading