15 MALIŠANA UMRLO TOKOM OPERACIJE SRCA, SVE IH OPERISAO ISTI KARDIOHIRURG: Pokrenuta istraga o ovim smrtnim slučajevima

Autor:

Svet

28.05.2023

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U središtu skandala nalazi se lekar protiv koga su roditelji podneli posmenu tužbu pre dve godine.

15 MALIŠANA UMRLO TOKOM OPERACIJE SRCA, SVE IH OPERISAO ISTI KARDIOHIRURG: Pokrenuta istraga o ovim smrtnim slučajevima

Foto: Izvor: Unsplash/ Akram Huseyn

Operacija, medicinska hirurška intervencija

Roditelji tvrde da je dotični doktor "lažni mesija". Žale se da je tokom 70 operacija urađenih od 2020. do 2021. godine u jednoj klinici "20 odsto dece umrlo“, dok se mnoga "nikada nisu osvestila i žive kao biljke", prenosi Protothema.

Inače, stopa mortaliteta u Evropi za takve operacije kod dece je između dva i četiri odsto.

Grčka policija i pravosuđe zbog toga su pokrenuli tajnu istragu.

U središtu slučaja koji je objavio list TO BIMA nalazi se dečji kardiohirurg, protiv koga su roditelji podneli pismenu tužbu 2021. godine. U prijavi se navodi 15 smrtnih slučajeva u najmanje jednoj klinici za dečju hirurgiju, piše Kurir.

Prema informacijama, pomenuti lekar je početkom 2019. godine izbačen iz privatne bolnice koja je tad promenila vlasnika. Otišao je u drugu privatnu bolnicu, ali je i odatle otpušten, dok je odeljenje na kome je operisao izgubilo licencu za obavljanje dečije kardiohirurgije.

Isto se dogodilo i u trećoj bolnici, a danas prema istim informacijama dotični lekar nalazi u Istanbulu, gde se takođe suočava sa više desetina prijava.

Doktor je, tvrde roditelji, navodio brojne izgovore zašto operacija nije uspela, okrivljujući aparate ili osoblje intenzivne nege, a čak je krivio i roditelje što su navodno odlagala operisanje dece, piše Kurir.

Za žalbe su saznali bivši ministar zdravlja Tanos Pleuris i zamenik ministra Minas Gaga, koji su osnovali komisiju za proveru ovih navoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading