Južna Karolina zabranila pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće!

Autor:

Svet

24.05.2023

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog zakona koji podržavaju republikanci, a koji zabranjuje većinu pobačaja pre nego što mnoge žene saznaju da su trudne, revidirana je verzija ranije mere koju je Vrhovni sud ove godine proglasio neustavnom.

Južna Karolina zabranila pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće!

Foto: Printskrin/Youtube/Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo

Zakonodavci Južne Karoline u utorak su usvojili zabranu većine pobačaja nakon šest nedelja trudnoće, kada počinje srčana aktivnost fetusa. Osporavani zakon, za koji se očekuje da će ga potpisati republikanski guverner Henry McMaster, usvojen je uglavnom po stranačkim linijama, s značajnom iznimkom pet članica državnog senata -- tri republikanke, demokratkinja i nezavisna - koje su mu se protivile, javlja Reuters.

Predlog zakona koji podržavaju republikanci, a koji zabranjuje većinu pobačaja pre nego što mnoge žene saznaju da su trudne, revidirana je verzija ranije mere koju je Vrhovni sud ove godine proglasio neustavnom. Dopušta pobačaje do 12 nedelje u slučajevima silovanja i incesta, te pruža izuzeća za hitne medicinske slučajeve.

Prošle godine je Vrhovni sud SAD-a ukinuo gotovo 50 godina staro savezno pravo na pobačaj, što je navelo brojne druge države širom juga SAD-a da uvelike ograniče pobačaje.

- Ono što danas radimo uzrokovaće ilegalne pobačaje - rekla je državna senatorka Sandy Senn, republikanka koja je bila među pet senatora koji su prošle godine uspešno blokirali još strožu zabranu.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading