JERMENIJA PRIZNAJE DA JE NAGORNO-KARABAH AZERBEJDŽANSKI?! Posle krvavih ratova na jugu Kavkaza premijer Pašinjan traži bezbednosne garancije od Bakua (FOTO)

Autor:

Svet

22.05.2023

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je izjavio da je njegova zemlja spremna da prizna enklavu Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana ukoliko su vlasti u Bakuu spremne da garantuju bezbednost tamošnjem jermenskom stanovništvu.

JERMENIJA PRIZNAJE DA JE NAGORNO-KARABAH AZERBEJDŽANSKI?! Posle krvavih ratova na jugu Kavkaza premijer Pašinjan traži bezbednosne garancije od Bakua (FOTO)

Foto: Wikipedia-Nagorno-Karabakh

Rojters je preneo ovu neočekivanu vest, navodeći da je izjavu Pašinjana prvo prenela ruska državna agencija Tas.

Foto: Tanjug/AP

Jermenski đaci greju se na peći u učionici u Stepanakertu, prestonici međunarodno nepriznate republike Nagorno-Karabah

Podseća se da je Nagorno-Karabah u novije doba bio izvor nekoliko ratova na jugu Kavkaza između dve susedne bivše sovjetske republike još od raspada SSSR 1991, ali da sukob etničkih Jermena i Azera traje duže od veka.

Foto: Tanjug/AP

Kuće gore nakon ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu u novembru 2020.

- Tih 86,6 hiljada kvadratnih kilometara uključuje i Nagorno-Karabah. Ali, takođe se mora navesti da bi o pitanjima prava i bezbednosti Jermena u Nagorno-Karabahu trebalo da se razgovara u formatu Baku-Stepanakert (glavni grad međunarodno nepriznate jermenske republike Nagorno-Karabah) - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Jermenski premijer Nikol Pašinjan

 

Pašinjan je istovremeno izrazio nadu u skori dogovor o tekstu mirovnog sporazuma s Azerbejdžanom, iako je priznao da ne smatra realnim da se ovaj dokument potpiše na sastanku sa Ilhanom Alijevom u Moskvi 25. maja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading