SVETO PISMO NA AUKCIJI: Hebrejska Biblija iz 900. godine nove ere prodata za 38,1 MILION DOLARA (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

21.05.2023

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aukcijska kuća "Sotbiz" u Njujorku prodala je hebrejsku Bibliju iz 900. godine nove ere za 38,1 milion dolara, čime je ona postala jedan od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta.

SVETO PISMO NA AUKCIJI: Hebrejska Biblija iz 900. godine nove ere prodata za 38,1 MILION DOLARA (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Očekivana scena na aukciji za ovu hebrejsku Bibliju, koja je prozvana Kodeks Sasun po svom najpoznatijem vlasniku Dejvidu Solomonu Sasunu, bila je između 30 i 50 miliona dolara.

Sasun ju je kupio 1929. za 350 funti, a u saopštenju aukcijske kuće navedeno je da je ova hebrejska Biblija skoro kompletna i izuzetno dobro očuvana. Nedostaje je joj samo nekoliko stranica, a čine je 24 knjige.

Foto: Tanjug/AP

Hebrejska Biblija poznata kao Kodeks Sasun

"Sotbiz" ju je prodao nakon četvorominutnog nadmetanja dvojice ponuđača, a kupac je bivši američki diplomata Alfred Mozes.

Foto: Tanjug/AP

 

On je ponudu izneo u ime američke neprofitne organizacije koja će ovu hebrejsku Bibliju pokloniti Muzeju jevrejskog naroda ANU u Tel Avivu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading