SIMBOLIKA 500. DANA RATA: Zelenski predložio održavanje mirovnog samita o Ukrajini u julu, NI NE POMINJE KINU (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

21.05.2023

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

SIMBOLIKA 500. DANA RATA: Zelenski predložio održavanje mirovnog samita o Ukrajini u julu, NI NE POMINJE KINU (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

- Za kratko vreme, već u julu, rat u punom obimu će ući u 500 dan. A to je simboličan vremenski period, dobar mesec da se sazove Samit Formule mira, samit globalne većine. Samit svih onih koji podržavaju poštenje i odlučni su da ovaj rat privedu kraju. Pozivam vas da se pridružite zajedničkim naporima! - rekao je Zelenski.

On je to naveo tokom govora na radnoj sednici samita G7 u japanskom gradu Hirošimi, a na kojoj su učestvovale zemlje članice G7, Ukrajina i partneri.

- Branili biste se da vam je provaljeno u dom, da vam je neprijatelj došao na kapiju i deportovao vašu decu, ne biste se predali kolonizatorima, ujedinili biste ceo svet, borili biste se kao što se mi borimo - rekao je Zelenski.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski

On je podsetio da je Ukrajina ponudila svetu svoju formulu mira i to, kako je naveo, na način koji obezbeđuje da je svaka njena tačka podržana rezolucijama UN.

Kao što je Republika ranije objavila, u Kijevu je prošle nedelje boravio Li Hui, specijalni izaslanik kineskog predsednika Sija Đinpinga, koji se sastao sa Zelenskim.

Foto: Tanjug/AP

Sastanak u Kijevu šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe s Lijem Huijem, izaslanikom kineskog predsednika Sija Đinpinga

Iz Pekinga je saopšteno da su oni razmenili mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, rekao je ipak Liju da Kijev ne bi prihvatio mirovne predloge za okončanje rata sa Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading