MEGASKANDAL! DOJČE BANKA RADILA ZA PEDOFILA EPSTAJNA: Pristali da isplate 75 miliona dolara njegovoj bivšoj robinji kada ih je razotkrila (FOTO)

Autor:

Svet

18.05.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dojče banka" će isplatiti 75 miliona dolara na ime sudskog poravnanja sa robinjom pokojnog američkog multimilionera i osuđenog pedofila Džefrija Epstajna, koja je razotkrila učešće ovog finansijskog giganta u lancu trgovine ljudima.

MEGASKANDAL! DOJČE BANKA RADILA ZA PEDOFILA EPSTAJNA: Pristali da isplate 75 miliona dolara njegovoj bivšoj robinji kada ih je razotkrila (FOTO)

Foto: Profimedija, Tanjug/AP

BBC prenosi da je neimenovana Epstajnova žrtva podnela grupnu tužbu u Njujorku u novembru 2022. u svoje i ime drugih žena koje su ga optužile da ih je se**ualno zlostavljao.

Ona je u tužbi navela da ju je Epstajn zlostavljao i prodavao svojim prijateljima u periodu od oko 15 godina, tokom kojih je ona za svoje seksualne usluge primala gotovinu.

Foto: Tanjug/AP

Džefri Epstajn

Epstajnova žrtva je poručila da je ovaj nemački bankarski gigant nastavio da posluje s Epstajnom, uprkos tome što je je "Dojče banci" bilo poznato da su Epstajnovi računi korišćeni da bi se omogućila se**ualna eksploatacija.

Ona je rekla da je "Dojče banka" odlučila da "izabere profit umesto poštovanja zakona" jer je znala da će "zaraditi milione dolara od omogućavanja Epstajnovog se*s trafikinga". BBC navodi da se očekuje se da će ovo sudsko poravnanje biti iskorišćeno za isplatu odštete desetinama žena.

Foto: Tanjug/AP

Sedište "Dojče banka" u Frankfurtu

"Edvards Potinger", jedna od advokatskih kancelarija koja zastupa neimenovanu ženu, saopštila je da je ovo "verovatno najveće sudsko poravnanje u vezi sa se**ualnom eksploatacijom koje uključuje bankarsku instituciju u istoriji Amerike".

- Nagodba će omogućiti desetinama žrtava Džefrija Epstajna da konačno pokušaju da povrate svoju veru u naš sistem znajući da će svi pojedinci i entiteti koji su omogućili Epstajnovu operaciju se*s trafikinga konačno biti pozvani na odgovornost - navedeno je iz advokatske kancelarije "Edvards Potinger".

Foto: Tanjug/AP

Bil i Hilari Klinton

Epstajn je preminuo u zatvorskoj ćeliji u Njujorku 10. avgusta 2019. dok je čekao suđenje za se**ualnu eksploataciju. Nakon njegove smrti objavljeno je da je izvršio samoubistvo, ali to nikada nije zvanično potvrđeno, a prema teorijama zavere ubijen je kako ne bi pričao o vezama sa moćnim prijateljima, uključujući i Klintonove.

Kako je Republika ranije objavila, među Epstajnovim prijateljima je bio i Rid Hofman, suosnivač Linkdina i jedan od najvećih donatora Demokratske partije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Foto: www.profimedia.rs

Rid Hofman

Hofman je finansirao privatnu tužbu koju je zbog navodnog silovanja od pre skoro tri decenije protiv bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa pokrenula Elizabet Džin Kerol, kolumnistkinja ženskog magazina El, za šta je nekadašnji šef Bele kuće kažnjen pet miliona dolara.

Foto: Tanjug/AP

 

"Dojče banka" bez komentara

BBC navodi da je "Dojče banka" odbila da komentariše ovaj slučaj za britanski javni servis. Dilan Ridl, portparol "Dojče banke", za BBC je samo rekao da je ova finansijska institucija "postigla značajan napredak u rešavanju brojnih ranijih pitanja" i dodao da je nemački gigant uložio više od četiri milijarde evra za poboljšanje unutrašnje kontrole, obuke i operativnih procesa i povećao tim posvećen borbi protiv finansijskog kriminala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading