OVO SU BAJDENOVI GLAVNI TAJKUNI: Oni će mu doneti DVE MILIJARDE DOLARA da udari na TRAMPA (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

08.05.2023

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden počeo je da prikuplja donacije za kampanju za predsedničku nominaciju Demokratske partije tokom koje se nada da će uspeti da skupi dve milijarde dolara i spreči Donalda Trampa, vodećeg republikanskog kandidata za Belu kuću, da 2024. ponovo postane predsednik SAD.

OVO SU BAJDENOVI GLAVNI TAJKUNI: Oni će mu doneti DVE MILIJARDE DOLARA da udari na TRAMPA (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP. Profimedia, Wikipedia

Novac na koji Bajden računa skoro duplo je veći u odnosu na finansijska sredstva koja je od svojih donatora dobio za predizbornu kampanju 2020. kada je porazio Trampa u izuzetno napetoj trci.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Tada je Bajden skupio nešto više od milijarde dolara u odnosu na Trampovih 773 miliona dolara, a sada se nada da će dodatno proširiti krug donatora onima koji do sada nisu pomagali demokrate.

Ipak, Bajden se pre pre svega oslanja na mogule i biznismene koji su mu već davali novac, pa je zato za kopredsednika predizborne kampanje imenovao Džefrija Kacenberga, čuvenog holivudskog producenta.

Kacenberg je bio prisutan na prvom velikom Bajdenovom donatorskom skupu u luksuznom vašingtonskom hotelu "Salamander" gde se okupilo 150 njegovih najvećih finansijera potencijalnog demokratskog predsedničkog kandidata.

Pored Kacenberga, među bogatašima koji su obećali da će novčano podržati Bajdena ističu se i Aleksander Soroš i njegov otac milijarder Džordž Soroš, suosnivač poslovne društvene mreže Linkdin i tehnološki tajkun Rid Hofman, medijski mogul Haim Saban, milijarder Tom Stejer koji godinama vodi kampanje protiv Trampa.

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp

Tu je i Hamilton "Toni" Džejms, dugogodišnji direktor "Blekstouna", kao i Džordž Logotetis, biznismen koji je finansirao bivšeg demokratskog predsednika Baraka Obamu.

Republika ovde predstavlja glavne Bajdenove tajkune:

Džefri Kacenberg

Bivši direktor kompanije "Dizni" i suosnivač "Drimvorks animejšna" jedan je od najuticajnijih ljudi u Holivudu.

Foto: Tanjug/AP

Džefri Kacenberg

On je obezbedio ključnu ranu podršku Baraku Obami za demokratsku predsedničku nominaciju za izbore 2008, a dugo godina bio je uz Hilari Klinton i pomagao je njenu predsedničku kampanju 2016, kada je izgubila od Trampa.

Bajden se nada da će mu Kacenberg pomoći da ponovo pobedi Trampa u njihovom očekivanom izbornom  revanšu.

Aleksander i Džordž Soroš

Aleksander Soroš, sin američkog milijardera, već je na Tviteru objavio da "jaše sa Bajdenom".

Foto: www.profimedia.rs

Aleksander Soroš

Mlađi Soroš je poznat po otvorenim kritikama Trampa, a prema informacijama Njujork posta Aleksander je posetio Belu kuću barem 14 puta otkad je Bajden postao predsednik SAD.

Foto: www.profimedia.rs

Džordž Soroš

Njegov otac Džordž Soroš je demokratskim kandidatima za Predstavnički dom Kongresa i Senat 2022. donirao više od 178 miliona dolara, pa je izvesno da neće štedeti ni kada je Bajden u pitanju.

Rid Hofman

Suosnivač Linkdina je jedan od najvećih donatora Demokratske partije. On je do marta bio u upravi kompanije "Open AI" koja je napravila sve popularniji čet servis veštačke inteligencije ČetGPT.

Foto: www.profimedia.rs

Rid Hofman

Kako je Republika ranije objavila, Hofman finansira privatnu tužbu koju je zbog navodnog silovanja od pre skoro tri decenije protiv Trampa pokrenula Elizabet Džin Kerol, kolumnistkinja ženskog magazina El.

On je ranije podržavao pokojnog osuđenog pedofila Džefrija Epstajna, starog prijatelja Bila i Hilari Klinton.

Haim Saban

Saban je široj javnosti poznat kao tvorac popularne dečije televizijske serije "Moćni rendžeri".

Foto: Tanjug/AP

Haim Saban

Medijski mogul je za CNBC izjavio da će "učiniti sve može kako bi predsednik Bajden bio ponovo izbran da odsluži zasluženi drugi mandat".

Saban je najavio da će organizovati donatorske skupove za Bajdena. On je za aktuelnog šefa Bele kuće tokom kampanje 2020. skupio milione dolara, a planira da to "dodatno popravi" u 2024.

Tom Stejer

Ovaj milijarder je 2020. i sam bio kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju, a nakon povlačenja iz te trke podržao je Bajdenovu kampanju, pošto je želeo da spreči Trampov ostanak u Beloj kući.

Foto: Tanjug/AP

Tom Stejer

Stejer je na Tviteru podržao Bajdenove planove koji se tiču borbe protiv klimatskih promena.

Hamilton "Toni" Džejms

Penzionisani šef "Blekstouna", pod čijim vođstvom je ova američka investiciona kompanija došla do imovine vredne 731 milijardu dolara.

Foto: printscreen/youtube gic

Hamilton "Toni" Džejms

Sam Džejms je "težak" 3,3 milijarde dolara, a u sredu 10. maja u Njujorku organizuje donatorski skup za Bajdena.

Džordž Logotetis

Brodograditeljski magnat grčkog porekla koji poseduje britansko državljanstvo, a živi u Americi.

Foto: www.profimedia.rs

Džordž Logotetis

Za Bajdena će prirediti donatorski skup na njujorškom luksuznom Aper Ist Sajdu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading