KONAČNO JASNO! FBI BEZ DOKAZA GONIO TRAMPA ZBOG RUSIJE: Američki federalni agenti štitili Hilari Klinton koja je pokrenula celu ZAVERU (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

16.05.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Americi je objavljen dugo očekivani izveštaj Džona Durama, specijalnog savetnika bivšeg državnog tužioca SAD, koji pokazuje da Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o vezama ruskih vlasti sa predsedničkom kampanjom Donalda Trampa za izbore 2016.

KONAČNO JASNO! FBI BEZ DOKAZA GONIO TRAMPA ZBOG RUSIJE: Američki federalni agenti štitili Hilari Klinton koja je pokrenula celu ZAVERU (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

U izveštaju na 306 stranica Duram je naveo da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu Trampovog tima i Rusije pre pokretanja istrage.

Navedeno je da su se federalni agenti previše oslanjali na savete Trampovih političkih protivnika.

Foto: Tanjug/AP

Izveštaj specijalnog savetnika Džona Durama

- Osoblje FBI pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih lica i subjekata - piše u Duramovom izveštaju.

Foto: Tanjug/AP

Hilari Klinton, bivša državna sekretarka SAD

U njemu je navedeno da je Džon Brenan, tadašnji direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), obavestio predsednika Baraka Obamu i njegove ljude o zaveri koju je Trampova protivkandidatkinja Hilari Klinton planirala da pokrene o njemu lažno optužujući Trampa da je povezan sa ruskim mešanjem u američke predsedničke izbore.

Navedeno je da su visoki zvaničnici Demokratske partije znali za planove Klintonove i uprkos tome su dozvolili istragu FBI na koju su potrošeni milioni dolara od američkih poreskih obveznika.

Foto: Tanjug/AP

Specijalni savetnik Džon Duram

Durham je u ovom dokumentu optužio FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage bila Klintonova.

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp

Navedeno je da je Klintonova od FBI, tokom istrage zbog njenog neovlašćenog koriščenja privatne mejl adrese dok je bila šefica Stejt departmenta, dobijala "odbrambene brifinge" koji su namenjeni "osobama koje bi mogle da budu meta bezočnih aktivnosti stranih sila", dok prilikom istrage protiv Trampa to uopšte nije bio slučaj.

Foto: Tanjug/AP

Agenti FBI

Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. kada je tadašnji američki državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake koje je FBI preduzeo prilikom istrage o navodnom dosluhu Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading