BAJDEN PROTIV TRAMPA! Velika borba naredne godine za mesto predsednika, ključnu ulogu igra VEŠTAČKA INTELIGENCIJA?!

Autor:

Svet

01.05.2023

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori će se doržati naredne godine.

BAJDEN PROTIV TRAMPA! Velika borba naredne godine za mesto predsednika, ključnu ulogu igra VEŠTAČKA INTELIGENCIJA?!

Foto: Shuttestock, Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države, ali i čitav svet, pratiće predsedničke izbore koji se naredne godine održavaju u Americi.

Kako kažu stručnjaci, na ovim izborima ključnu ulogu mogla bi da ima veštačka inteligencija.

Bajden je najavio svoju kandidaturu

Čak i bez aspekta veštačke inteligencije, ovi izbori nose sa sobom politički kontekst koji obećava prilično turbulentnu scenu koja će uslediti. Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da će se kandidovati za reizbor 2024. godine.

On je rekao da će birači biti suočeni sa izborom da ostave "više slobode ili manje" i "više prava ili manje" sledećoj generaciji. Bajden takođe ima 80 godina, a u izbornoj godini imaće 81.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Anketa NBC njuza objavljena tokom vikenda pokazala je da 70 odsto Amerikanaca, uključujući 51 odsto demokrata, veruje da ne bi trebalo da se kandiduje. Šezdeset devet procenata svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebalo da učestvuje u trci navelo je zabrinutost oko njegovih godina kao primarni ili sekundarni razlog.Bajden bi trebalo da se suoči sa Donaldom Trampom ili njegovim mogućim protivnikom, guvernerom Floride Ronom DeSantisom, koji iako nije najavio svoje kandidatura

Tramp je čovek koji posle izbora nije uradio ključnu stvar u svakoj demokratskoj zemlji. Nije priznao poraz i obezbedio miran prenos vlasti. Podsetimo se kako je gomila pristalica Donalda Trampa upala u zgradu Kongresa u januaru 2021. da poništi izborne rezultate i zaustavi sednicu Kongresa koja je trebalo da potvrdi pobedu Džoa Bajdena.

Tramp ili DeSantis protiv Bajdena

Ron DeSantis je, s druge strane, pobedio konkurenciju na američkim srednjim izborima održanim u novembru. Svoju popularnost je stekao uglavnom na istim gorućim temama i istoj desničarskoj populističkoj liniji kao Tramp, od ilegalne imigracije do kulturnih ratova i prkosa levo-liberalnoj eliti i establišmentu.

DeSantisovi kritičari ga nazivaju opasnijom verzijom Trampa. Na neki način, to mu je kompliment jer se,  sasvim opravdano, smatra pametnijim, disciplinovanijim i sposobnijim, ako ne i harizmatičnijim od svog uzora.

Foto: Tanjug/AP

Ron DeSantis

Ipak, ankete pokazuju da Tramp ima značajno vođstvo u odnosu na svakog potencijalnog izazivača, uključujući i DeSantisa. Nova anketa Volstrit žurnala objavljena u petak pokazala je da Tramp ima 48 odsto, a sledi ga DeSantis sa 24 odsto među verovatnim republikanskim glasačima na primarnim izborima. U hipotetičkom takmičenju jedan na jedan sa DeSantisom, Tramp vodi 51 odsto prema 38 odsto.

Uzimajući sve ovo u obzir, posebno Bajdenove godine, na koje njegovi protivnici često ciljaju, kao i jasnu činjenicu da je Tramp u prošlosti koristio dezinformacije za političku korist, jasno je da bi predstojeći izbori mogli biti veoma kontroverzni.

Veštačka inteligencija bi takođe mogla da igra važnu ulogu ovde, kao faktor koji bi mogao da generiše dezinformacije ili promoviše teorije zavere. Koliki je ovaj mogući uticaj pokazuje slučaj izbora za gradonačelnika Čikaga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Veštačka inteligencija može da spinuje i pravi lažne vesti

Glavni fokus kampanje mogao bi biti na kriminalu u gradu, odnosno policijskom nasilju.

Korisnik Tvitera pod nazivom Chicago Lakefront Nevs objavio je snimak Pola Valasa koji kaže: „U moje vreme, policajac je mogao da ubije čak 17-18 civila i niko ne bi ni trepnuo okom. Moramo da prestanemo da zadržavamo novac policiji i da počnemo da ga vraćamo“, navodi se između ostalog na snimku.

Video je izgledao autentično. Glas je zvučao baš kao Valasov, što je bez sumnje razlog zašto su ga delile hiljade ljudi. Profil Chicago Lakefront Nevs-a je obrisan sledećeg dana, ali je šteta učinjena. Valas je tada izgubio izbore od Brendona Džonsona.

Sam Donald Tramp je nedavno bio „akter” lažnih fotografija. Oni su se ticali njegovog hapšenja. Stvorila ih je veštačka inteligencija. Pre samo nekoliko godina bilo je gotovo nezamislivo da će prosečna osoba uskoro moći da kreira fotorealistične lažne snimke svetskih lidera kod kuće, ali sada je to moguće.

 

 

„Tramp i alt-right pokret su generatori dezinformacionih narativa“

Za dipfejk, odnosno uticaj veštačke inteligencije, kaže da su Tramp i alt-right pokret generatori ili čvorišta dezinformacionih narativa, dodajući da je sam Donald Tramp namerno ubacio dezinformacije u javni prostor za koje je znao da su dezinformacije.

Ona se prisetila histerije oko KAnona, neformalnog pokreta koji čine teoretičari zavere. Fenomen pod nazivom KAnon nastao je manje od godinu dana nakon dolaska Donalda Trampa na vlast.

Prema kanonitima, svetom upravlja zavera satanističkih pedofila i ljudoždera koji kuju zaveru protiv Trampa otkako je on bio samo kandidat, dok u isto vreme vode međunarodni lanac trgovine decom seksualnim robljem.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- Imali smo i Trampove reči o stopi kriminala u Švedskoj, koja je navodno bila visoka zbog imigranata. Neki narativi su brzo razotkriveni, neki su ubačeni u javni prostor kako bi se stvorila lažna slika o opasnostima migranata.

Učestvuju i neki mediji, na primer Breitbart, zatim podkasteri, pomenuo sam Foks, koji je bio instrumentalan u širenju dezinformacija. Podsetimo se i priče da Obama nije rođen u Americi. Sve su ovo paradigmatski primeri aktera koji koriste dezinformacije kao deo, neću reći specijalnog rata, ali svakako rata percepcije - istakla je za Index profesorka Fakulteta političkih nauka Marijana Grbeša-Zenzerović.

On dodaje da je tu i pitanje spoljnog uticaja, poput Rusije i Kine, na političke procese u drugim zemljama.

- U suštini, mislim da je opasnost od širenja dezinformacija i lažnih narativa i dubinskih lažiranja, kao i upotrebe veštačke inteligencije za manipulaciju i fabrikovanje informacija, ogromna. A Amerika, posebno Donald Tramp i njegove pristalice, imaju istoriju ovoga vrste ponašanja i upotrebe alata za manipulaciju javnošću - objasnila je.

Klonovi glasa mogu biti ključ

Prema izveštaju Fortune, softver za kloniranje glasa iz ElevenLabs-a i fotorealistične fotografije iz OpenAI-jevog DALL-E 2, Stable Diffusion i Midjournei potencijalno bi se mogli koristiti za dezinformacije.

Posebno se pominje mogućnost lažnih video i audio snimaka. Kris Meserole, saradnik na Institutu Brukings, upozorio je medijsku kuću da bi glasovni klonovi mogli da igraju značajnu ulogu na izborima 2024. godine, dozvoljavajući pojavu audio zapisa za koje se tvrdi da su snimci kandidata koji govori nešto skandalozno u ključnim trenucima izbora.

 

 

PolitiFact, neprofitna organizacija za proveru činjenica koju vodi Pointer Institute, nedavno je, prema Vaniti Fairu, otkrila izmenjeni video senatorke Elizabet Voren koji koristi intervju koji je dala za MSNBC u kojem je Voren izgleda rekao da republikanci ne bi trebalo da dozvoli glasanje.

Lažni Bajdenovi govori su u poslednje vreme omiljeni na društvenim mrežama, sa simulacijama predsednika koji govori o svemu, od hip-hopa do droge i video igrica. Ali neki takođe koriste tehnologiju za širenje dezinformacija, poput duboko lažnog videa Bajdena koji kritikuje transrodne žene.

(Index)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivana

01.05.2023 09:31

Tramp. Tramp, Tramp.......